Njemačka fregata Hessen, koja sudjeluje u misiji Europske unije Aspides ispred obala Jemena, odbacila je prošle noći napad Huta dronovima, priopćila je Njemačka ratna mornarica.

"Obrambene mjere su izvršene s uspjehom i pritom nije došlo do ozljede članova posade niti oštećenja broda", priopćio je stožer Bundswehra zadužen za misiju u Crvenom moru. Kako nadalje stoji u priopćenju, oborena su dva drona upućena s kopna.

Prvo borbeno djelovanje fregate Hessen

Radi se o prvom borbenom djelovanju fregate Hessen, koja se od prošlog petka nalazi u vodama ispred Jemena, a istog dana je Bundestag i odobrio ovu misiju.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius je rekao kako Njemačka doprinosi stabilizaciji regije i osiguranju pomorskog puta kroz Crveno more prema Sueskom kanalu, jednom od najvažnijih pomorskih puteva na svijetu.

"Ova misija je jedna od najopasnijih misija za njemačku ratnu mornaricu posljednjih desetljeća", rekao je Pistorius.

Za razliku od mornarice SAD-a i Velike Britanije, koje napadaju i ciljeve na kopnu, fregata Hessen djeluje isključivo obrambeno. Ovo plovilo je i konstruirano s ciljem pratnje i zaštite ostalih plovila.

Huti napadaju brodove u Crvenom moru

Pripadnici pobunjeničke skupine Huta od početka novog sukoba napadaju brodove koji prolaze ispred obala Jemena za koje smatraju da prevoze robu namijenjenu Izraelu.

Ova oružana islamistička politička skupina, koja uživa iransku potporu, ima sve veću ulogu u sukobu na Bliskom istoku. Tvrdi da svojim akcijama želi poduprijeti Palestince u ratu u Gazi.

Njihove akcije povećale su rizik širenja sukoba u regiji pošto prijete pomorskim putovima kojima se isporučuje većina svjetske nafte.