Realno je očekivati da će svi kandidati koji do kraja ožujka predaju dokumente u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH, do 1.6. uspjeti dobiti potrebne dokumente iz Njemačke i prije navedenog roka zakazati termin za vizu.

U Veleposlanstvu SR Njemačke u Sarajevu održan je sastanak između direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamera Bandića i veleposlanice SR Njemačke u BiH, Christiane Hohmann.

Tema sastanka bila je nedavna objava Veleposlanstva SR Njemačke da od 1.6.2019. godine neće vrijediti OSD jezični certifikati u procesu izdavanja radnih viza u SR Njemačkoj.

''U posljednje vrijeme dobili smo veliki broj upita kandidata o statusu OSD certifikata o poznavanju njemačkog jezika. Istovremeno Veleposlanstvo SR Njemačke je na svojoj internetskoj stranici objavilo odluku o prestanku važenja OSD certifikata o poznavanju njemačkog jezika, te smo željeli putem jednog sastanka doći do informacija kako bi mogli pravovremeno informirati sve kandidate koji apliciraju za rad u Njemačkoj. Na sastanku smo dobili potrebne informacije, te je definitivna odluka njemačkih vlasti da se od 1.6. više ne priznaju OSD certifikati o poznavanju njemačkog jezika'', rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Rekao je kako Agencija trenutno u proceduri imamo oko 270 kandidata koji su prijave predali po važećoj proceduri i mnogi od njih imaju OSD certifikat o poznavanju njemačkog jezika.

''Ukoliko oni svu proceduru u Njemačkoj završe do 1.6., što je realno i za očekivati, oni će moći dobiti radnu vizu. Također, realno je očekivati da će svi kandidati koji do kraja ožujka predaju dokumente u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH, do 1.6. uspjeti dobiti potrebne dokumente iz Njemačke i prije navedenog roka zakazati termin za vizu u Veleposlanstvu SR Njemačke. Međutim, svi kandidati koji u travnju i naknadno budu predavali dokumente u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH bit će informirani da vjerojatno neće moći do navedenog roka dobiti radnu vizu, te da će im biti potreban certifikate o poznavanju njemačkog jezika Goethe Instituta'' pojasnio je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.