Njemačka će nastaviti kontrole na nekoliko državnih granica, uključujući i onu s Austrijom. Kontroliraju se i granice sa Švicarskom, Češkom i Poljskom.

“Ove unutarnje granične kontrole bit će zadržane”, stoji u dokumentu o odluci koji je u utorak objavilo ured njemačkog premijera. “Pogođene njemačke savezne države i savezna policija blisko surađuju u borbi protiv krijumčarenja i neregularne imigracije.”

Nakon višemjesečnog spora, savezna i pokrajinska vlada također su se dogovorile o budućoj raspodjeli troškova za izbjeglice i dogovorile mjere za smanjenje nezakonite migracije u Njemačku. Također postoje planovi za ograničavanje beneficija za tražitelje azila.

U utorak rano ujutro, nakon gotovo devet sati konzultacija sa šefovima vlada saveznih država, kancelar Olaf Scholz (SPD) govorio je o “vrlo povijesnom trenutku”.

Planirana je promjena sustava financiranja troškova izbjeglica. Od sljedeće godine pa nadalje, savezna vlada plaćat će godišnju paušalnu stopu od 7.500 eura za svakog tražitelja azila koji prvi put traži azil, umjesto ukupnog iznosa od oko 3,7 milijardi eura godišnje.

kroativ.at