Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) izjavio je u petak kako je ekstremizam koji dolazi s krajnje desnog političkog spektra najveća opasnost po sigurnost Njemačke te je ujedno najavio jačanje sigurnosti i porast broja policajaca osobito u blizini džamija.

"S krajnje desnog spektra ovoj zemlji, našoj demokraciji i sigurnosti građana prijeti najveća opasnost", rekao je Seehofer u Berlinu.

On je odbacio pokušaje relativiziranja terorističkih napada s radikalno desno pozadinom, poput onoga najnovijeg u Hanauu, gdje je u srijedu navečer ubijeno deset osoba mahom stranog porijekla.

"Ne prihvaćam kada se kaže: postoji i opasnost od ekstremista ljevice. Mi ne smijemo relativizirati nasilan potencijal koji proizlazi iz antisemitizma, rasizma i terorizma", rekao je Seehofer.

Ministar unutarnjih poslova reagirao je i na izjavu čelnika konzervativno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Alexandera Gaulanda, koji je odbacio suodgovornost svoje stranke za pokolj u Hanauu tvrdeći da se radi o djelu "očito potpuno duševno poremećenog počinitelja".

Seehofer je objasnio kako je nemoguće ignorirati rasističku i ekstremno desnu pozadinu ovog napada.

Počinitelj, koji je u srijedu navečer u Hanauu ubio devetero građana a na kraju svoju majku i sebe, ostavio je iza sebe dokumente iz kojih proizlaze njegovi rasistički i ksenofobni svjetonazori.

Njemački ministar unutarnjih poslova najavio je da će kao posljedica napada u Hanauu biti povećan broj policajaca, a posebna pozornost će biti posvećena "osjetljivim" objektima poput džamija. On je o tome, kako je rekao, razgovarao s predstavnicima muslimanskih zajednica u Njemačkoj.

Osim toga će povećt će se i broj policajaca na kolodvorima i u zračnim lukama. Seehofer je rekao kako je u četvrtak s ministrima unutarnjih poslova saveznih zemalja govorio o pojačanim mjerama opreza, posebice tijekom predstojećih pokladnih slavlja diljem Njemačke.

Policija u Hamburgu je povećala mjere opreza zbog opasnosti od napada radikalnih desničara tijekom današnjeg središnjeg prosvjeda pokreta Fridays for Future, na kojem bi trebala govoriti i švedska aktivistica Greta Thumberg, prenosi Hina.