Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je u petak, u svom je prvom obraćanju gornjem domu njemačkog parlamenta, Bundesratu, mogućnost popuštanja mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa već od sljedećeg tjedna.

"Znanstvene prognoze nam pokazuju da je vrhunac vala na vidiku. To nam omogućuje da na sastanku saveznih i pokrajinskih vlasti sljedećeg tjedna razmislimo o prvom i o sljedećim koracima otvaranja na proljeće", rekao je Scholz.

On je rekao kako istodobno treba biti spreman za slučaj da broj zaraženih ponovno naraste.

"Zdravstveni sustav je do sada, usprkos velikim naporima za zdravstveno osoblje, izdržao krizu", rekao je Scholz tijekom prvog službenog obraćanja domu saveznih pokrajina Bundesratu otkako je 8. prosinca preuzeo funkciju njemačkog kancelara.

Scholz je istodobno one koje se još do sada nisu cijepili pozvao da to i učine. Sljedećeg tjedna bi se u srijedu trebali sastati predstavnici saveznih vlasti i one saveznih pokrajina kako bi odlučili o daljnjim koracima u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Scholz je prvi govor pred Bundesratom iskoristio i kako bi Rusiju upozorio na posljedice u slučaju napada na Ukrajinu.

"Važno je Rusiji odaslati jasnu poruku da bi svaka agresija na Ukrajinu po Rusiju imala dalekosežne posljedice", rekao je Scholz, koji početkom sljedećeg tjedna odlazi u Moskvu i Kijev.

"Naša je zadaća da spriječimo izbijanje rata u Europi", rekao je Scholz, koji se posljednjih tjedana našao na udaru kritika zbog neaktivnosti glede ukrajinske krize.

Scholz je saveznim pokrajinama obećao i pomoć u provedbi energetske reforme, ali je zatražio i pojačani angažman federalnih jedinica u postizanju cilja energetskih promjena, što se posebice odnosi na brzinu izdavanja dozvola za važne energetske projekte.

"Naš cilj je da prepolovimo vrijeme trajanja potrebno za izdavanje dozvola za pokretanje projekata. To će nam uspjeti samo ako savezne i vlasti saveznih pokrajina intenzivno surađuju", rekao je Scholz.

On je objasnio kako postizanje klimatskih ciljeva i okretanje obnovljivim izvorima energije nije stranačko pitanje te je pritom ukazao na činjenicu da je od 16 saveznih pokrajina u njih 15 na vlasti neki oblik međustranačke koalicije.