Njemačka vlada prihvatila je u srijedu nacrt reforme zakona o autorskim pravima koji bi trebao bolje regulirati odnos prema autorskim pravima na internetu. "Ovo je najveća reforma zakona o autorskim pravima u posljednjih 20 godina.

Djelatnici iz kreativnog sektora bi trebali pravedno sudjelovati u dobiti internetskih platformi", rekla je ministrica pravosuđa Christine Lambrecht nakon redovitog sastanka kabineta u srijedu. Također je objasnila da nacrt zakona pokušava "pomiriti interese" vlasnika autorskih prava, internetskih platformi i korisnika.
Platforme bi za korištenje trebale otkupljivati licence

Platforme poput YouTubea ili Facebooka bi ubuduće trebale odgovarati za autorske materijale poput glazbe, fotografija ili pisane riječi. Pitanje obeštećenja za autorska prava bi se rješavalo otkupljivanjem licenci. Korištenje glazbenog ili videomaterijala do 15 sekundi trajanja ili 160 znakova teksta bi bilo pokriveno preko tzv. paušalnog pravila. Ovo pravilo je naišlo na kritike velikih platformi vlasnika autorskih prava poput Njemačke nogometne lige ili predstavnika privatnih radio i televizijskih kompanija.

Uvodi se i pravilo po kojem bi vlasnik autorskih prava mogao tužiti platformu koja bez njegovog znanja ili odobrenja postavlja zaštićeni materijal na internet. Udruga digitalnog gospodarstva Bitcom proglasila je reformu zakona propalom. "Reforma ovog zakona je u praksi neupotrebljiva jer ne može biti kompliciranija", stoji u priopćenju Bitcoma.

Zakon još mora proći oba doma parlamenta, a odluka na razini Europske unije mora biti donesena do lipnja ove godine.