Njemačka i Ukrajina potpisale su u Berlinu bilateralni sporazum o sigurnosti kojim se Njemačka obvezuje na dugotrajnu podršku i sigurnosna jamstva Ukrajini. „Ovo je povijesni korak. Njemačka će i dalje podržavati Ukrajinu protiv ruske invazije“, poručio je njemački kancelar Olaf Scholz preko kanala X i dodao „Slava Ukraini“. On je zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim potpisao sporazum u Berlinu.

Prema informacijama njemačke vlade, potpisani dokument je „sporazum o sigurnosnim jamstvima i dugoročnoj podršci“ Njemačke Ukrajini, pri čemu detalji sporazuma nisu objavljeni. Sporazum se temelji na obećanju danom na rubu G7 samita u Vilniusu prošlog ljeta, na kojem je nekoliko zemalja Ukrajini najavilo „dugotrajna sigurnosna jamstva“.  Sporazumom se namjerava premostiti jaz dok Ukrajina ne postane članica NATO-a.

Sporazum već potpisan s Velikom Britanijom

Zelenski bi kasnije tijekom dana trebao potpisati sličan sporazum i s Francuskom u Parizu, dok je s Velikom Britanijom ovakav sporazum potpisan u siječnju. Zelenskog, koji je u petak ujutro doputovao u posjet Berlinu, nakon razgovora s Olafom Scholzom će primiti i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Ukrajinski predsjednik bi u subotu trebao održati govori i na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, gdje bi se trebao sastati i s potpredsjednicom SAD-a Kamilom Harris. Zelenski je uoči puta najavio kako će na sigurnosnoj konferenciji u subotu nastojati potaknuti zapadne političke i obrambene čelnike na veću vojnu potporu.

"Počinjem dva važna dana. Sastanci s partnerima u Njemačkoj i Francuskoj, novi sporazumi i Minchenska sigurnosna konferencija", napisao je o tome na X-u, prethodno Twitteru, dodavši da se radi na "novoj sigurnosnoj arhitekturi za Ukrajinu, kao i na novim mogućnostima".