Budući da je kaos u zračnim lukama neminovan, cijene zrakoplovnih karata sada rastu. Potražnja je velika, program letenja ograničen. Ako želite letjeti na odmor, a još niste ništa rezervirali, trebali biste djelovati odmah, prenosi Fenix.

Letovi po povoljnoj cijeni? O tome se u ljetnim mjesecima može samo sanjati.

Zbog manjka osoblja i povećanja troškova, glavne zračne tvrtke su promijenile raspored letova. Nedostaje osoblja u letačkoj kabini, na sigurnosnim provjerama, u ugostiteljstvu i na prijavi. To stvara kaotične uvjete.

Lufthansa, Easyjet, British Airways, KLM, Tui-Fly i Eurowings otkazali su brojne letove. Druge zračne tvrtke prebacuju rute do partnera. Svatko tko je rezervirao s Condorom mora očekivati da će Sundair, European Air Charter, Bulgaria Air ili Heston Airlines obaviti rezervirani let.

Samo Lufthansa je otkazala gotovo 1.000 letova. To automatski dovodi do povećanja cijene. Ponuda je smanjena, ali potražnja ostaje visoka. Zbog toga cijene rastu i do 50 posto.

“Očekujemo da će se ova situacija nastaviti tijekom ljeta i jeseni, jer je praktički teško ili nemoguće u kratkom roku prikupiti potrebno osoblje u svim pogođenim područjima”, kaže Karolina Wojtal iz Europskog potrošačkog centra Njemačka.

Ako se let ili putovanje otkaže, pogođeni traže alternativu. Portali za usporedbu, web-mjesta za putovanja ili sami zrakoplovni prijevoznici oglašavaju se s jeftinim ponudama. No, sve više ljudi koristi ovu opciju za rezerviranje odmora. Ali nije svaka promocija jeftina. Uglavnom, uvijek obratite pažnju na konačnu cijenu i usporedite.

Ako morate platiti novac za dostavu karata, online prijavu, prtljagu ili rezervaciju sjedala, to znatno povećava cijenu putovanja. Usporedite konačnu cijenu na različitim platformama – to će vam dati najveći potencijal uštede. Ako se tijekom rezervacije cijena stalno povećava, potražite drugog davatelja usluga.

Budući da se letovi otkazuju, davatelji usluga putovanja, zračni prijevoznici i portali za usporedbu sada pokušavaju prodati putno osiguranje.

Što trebate znati ako je let otkazan?

Ako je let otkazan, avioprijevoznik mora vratiti punu cijenu karte. U ekstremnim slučajevima može se čak primijeniti i naknada. Ako se letovi otkažu manje od 14 dana prije planiranog leta, pogođeni imaju pravo na oko 600 eura – ovisi o konkretnom slučaju.`

Za paket aranžmane vrijedi sljedeće: Ako se putovanje otkaže, novac će biti vraćen. Za to je odgovoran organizator. Mora organizirati zamjenski prijevoz. Cijena putovanja ne smije se povećati kao rezultat nove linije leta, čak i ako organizator putovanja mora u kratkom roku kupiti skuplje letove zbog otkazivanja leta.

U slučaju otkazanog leta u sklopu paket aranžmana mogu se razmatrati i tužbe prema organizatoru putovanja – za smanjenje cijene putovanja ili čak naknadu za beskorisno vrijeme godišnjeg odmora.

To postaje problem samo ako ste zasebno rezervirali let i hotel. Ako je let otkazan, hotel se ipak mora platiti. Wojtal pojašnjava da možete tražiti povrat novca samo ako opći uvjeti operatera kuće za odmor ili hotela predviđaju otkazivanje. Inače postoji samo nada u dobru volju.