Njemačka bi trebala za dlaku izbjeći recesiju uz skroman rast aktivnosti u prvom ovogodišnjem tromjesečju, prema najnovijem izvješću ministarstva gospodarstva.

"Čini se da je (Njemačka) izbjegla tehničku recesiju, pad (aktivnosti) dva tromjesečja zaredom", izvijestilo je danas ministarstvo uz ogradu da se izvješće temelji na podacima dostupnim do 10. travnja.

Rast BDP-a za 0.1 posto

Najnoviji pokazatelji signaliziraju blagi rast BDP-a u prvom tromjesečju, što potvrđuju i proljetne prognoze vladinog vijeća stručnjaka i one vodećih ekonomskih instituta, napominje ministarstvo. Instituti u zajedničkim ekonomskim prognozama predviđaju rast BDP-a u prvom tromjesečju za 0.1 posto, nakon smanjenja od 0.4 posto u zadnja tri mjeseca 2022.

Industrijska proizvodnja zamjetno je ubrzala u prva tri ovogodišnja mjeseca zahvaljujući kontinuiranoj normalizaciji stanja u nabavnim lancima i opskrbe sirovinama te umjerenom oporavku u svijetu, stoji u izvješću.

Građevinskom sektoru išla je, pak, na ruku blaga zima, dodaje se.

"Povoljan početak godine"

Ministarstvo gospodarstva govori o "povoljnom početku" godine. Blaga zima i visok stupanj popunjenosti skladišta plina osigurali su dostatnu opskrbu u Njemačkoj i u Europi, što se očitovalo u zamjetnom padu cijena energije, priopćilo je ministarstvo.

"U idućim mjesecima očekuje se daljnji oporavak raspoloženja potrošača iako oslabljena kupovna moć povezana s inflacijom i dalje opterećuje gospodarstvo", navodi se u izvješću.

Stopa inflacije ostat će visoka, ali bi se, po njihovim procjenama, trebala smanjivati ​​i u idućim mjesecima. U 2023. sada očekuju da će se inflacija kretati u rasponu od 5.4 do 6.6 posto, a iduće godine znatno usporiti, uz prognozirani raspon od 2.1 do 3.5 posto.

Neizvjesnost zbog rata

Među rizicima za gospodarske prognoze ministarstvo izdvaja slabu osobnu potrošnju, pogoršanje uvjeta u građevinarstvu, probleme u financijskim institucijama i geopolitičku neizvjesnost zbog rata u Ukrajini.

Trenutne prognoze predviđaju blagi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u cijeloj 2023., navodi ministarstvo podsjećajući da vodeći ekonomski instituti očekuju rast aktivnosti za 0.3 posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao je ovaj tjedan da bi se njemački BDP ove godine trebao smanjiti za 0.1 posto. Snizili su i prognozu rasta svjetskog gospodarstva, na 2.8 posto, dodavši da bi usporavanje aktivnosti trebalo biti "koncentrirano" u razvijenim zemljama.