Njemačko tržište rada bi bez stranih radnika već kolabiralo, a prošle godine najveći broj novozaposlenih je došao iz zemalja izvan Europske unije, prije svega Ukrajine i Indije, objavio je danas Savezni ured za zapošljavanje u Nuernbergu.

„U razdoblju između lipnja 2022. i lipnja 2023. se 53.000 Ukrajinaca zaposlilo u Njemačkoj, a u isto vrijeme posao je dobilo i 24.000 Indijaca“, rekla je direktorica Saveznog ureda za zapošljavanje Andrea Nahles.

Ona je rekla kako je u prošloj godini najveći broj onih koji su u Njemačkoj dobili zaposlenje došao iz neke od zemlja izvan Europske unije.

„Taj trend će se nastaviti i u budućnosti“, rekla je Nahles ukazujući na demografsku situaciju u Njemačkoj, ali i činjenicu da iz novih zemalja Europske unije sve manje građana dolazi na rad u Njemačku.

„I oni se suočavaju s demografskim problemima i smanjenjem broja radno sposobnih građana“, rekla je Nahles.

Nepopunjeno 700.000 radnih mjesta

Unatoč laganom porastu stope nezaposlenosti u Njemačkoj je još uvijek nepopunjeno 700.000 radnih mjesta.

„Oni koji trenutno nemaju posao, bez obzira radi li se o starosjediocima ili useljenicima, sve će teže i teže pronalaziti posao. Jer radi se većinom o osobama koje su starije ili koje nemaju nikakvu kvalifikaciju“, rekla je Nahles.

I savezni ministar rada Hubertus Heil je rekao kako je rekordni broj zaposlenih u Njemačkoj direktno povezan s useljavanjem.

„217.000 zaposlenih više nego prije godinu dana ide isključivo na račun useljenika izvan Europske unije“, rekao je Heil tijekom rasprave u Bundestagu.  

Trenutno je u Njemačkoj 2,8 milijuna radno sposobnih bez stalnog zaposlenja, što odgovara stopi od 6,1 posto.