Ne smije se podcjenjivati prijetnja koju predstavljaju džihadistice, sve aktivnije i nasilnije u skupini Islamska država u Iraku i Siriji, upozorile su nizozemske obavještajne službe u petak.
 
"Uloga žena u džihadističkim skupinama ne smije se podcijeniti, one su jednako posvećene džihadu kao muškarci i predstavljaju prijetnju za Nizozemsku", upozorile su nizozemske obavještajne službe (AIVD) u izvješću.
 
To su žene većinom mlađe od 30 godina, znaju baratati oružjem, a partneri su im često poginuli u borbi, navodi AIVD.
 
"Govori se da su naivne djevojčice, ali puno su nasilnije nego ranije"
 
"Govori se da su to naivne djevojčice koje su slijedile svoju veliku ljubav ili su se slučajno našle u redovima kalifata, ali one su puno aktivnije i nasilnije nego ranije", ističu nizozemske službe.

ISIS, koji neprestano gubi teren u Iraku i u Siriji i kojem nedostaju borci, sve važniju ulogu daje ženama, navodi AIVD.
 
"One novače borce, stvaraju i šire propagandu, skupljaju novce" za džihadističke skupine, navodi se. Više od deset ih se vratilo u Nizozemsku do 2015,. kada se bilo lakše vratiti.
 
Najmanje 280 osoba, od kojih su trećina žene, otišlo je iz Nizozemske u Irak i Siriju, podaci su protuterorističke nacionalne agencije NCTV. Do svibnja ove godine zabilježeno je da ih se ukupno 45 vratilo,  45 je ubijeno a 190 je još na Bliskom istoku.