Nogometne reprezentacije Nizozemske i Portugala igrat će u finalu prvog izdanja Lige nacija.

Nizozemska je u polufinalu u Guimaraesu nakon produžetaka pobijedila Englesku sa 3-1, dok je Portugal u srijedu u Portu istim rezultatom porazio Švicarsku.

Engleska je povela u 31. minuti golom Marcusa Rashforda iz jedanaesterca, a izjednačio je Matthijs de Ligt u 73. minuti. U 97. minuti Nizozemci su poveli nakon autogola Kaylea Walkera, a sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Promes u 114. minuti.

Nizozemci su bili bolji u većem dijelu prvog poluvremena. Imali su veći posjed lopte i bolje prilike, no jedini gol u prvih 45 minuta zabili su Englezi i to u 31. minuti iz kaznenog udarca. Matthijs de Ligt je načinio veliku pogrešku oborivši Rashforda, francuski sudac Clement Turpin je dosudio jedanaesterac kojeg je sam izveo Rashford.

U drugom dijelu prvu veliku priliku imali su Englezi u 53. minuti kada je Sanchio sa svega nekoliko metara glavom pucao ravno u golmana. Samo minutu kasnije sjajnu priliku je imao Depay, no niti on nije najbolje pucao.

Nizozemska je ipak izjednačila u 73. minuti golom Matthijsa de Ligta nakon što je Depay ubacio iz kornera. De Ligt je najviše skočio i zabio glavom za 1-1 poništivši tako englesko vodstvo, ali i svoju pogrešku kod jedanaesterca. Samo šest minuta kasnije Nizozemci su mogli okrenuti rezultat, sjajnu priliku je zapucao Van de Beek prebacivši gol.

Engleska je u 84. minuti zabila drugi pogodak nakon sjajne akcije koju je završio Jesse Lingard, međutim gol je poništen nakon pregleda VAR-om zbog zaleđa. Samo dvije minute kasnije VAR je ponovo bio u akciji, Nizozemci su tražili kazneni udarac zbog igranja rukom, ali suci nisu tako mislili. U sudačkoj nadoknadi Depay je imao zicer za pobjedu, ali je očajno pucao pa je susret ušao u produžetke.

U dodatnih 30 minuta Englezi su s dvije katastrofalne pogreške poklonili suparniku pobjedu, a tragičari su postali John Stones i Ross Barkley.

U 97. minuti Nizozemci su iskoristili veliku pogrešku Stonesa koji se poigravao kao posljednji igrač obrane, Depay mu uzeo loptu, njegov udarac Pickford je obranio, ali Promes uz pomoć Walkera zabija za 2-1.

U 114. minuti vidjeli smo još veću glupost, Barkley je u pokušaju da vrati loptu svom vrataru dodao do Depaya koji je odmah dodao Promesu kojem nije bilo teško zabiti u prazna vrata za 3-1.

Nizozemska će u finalu igrati protiv Portugala koji je u srijedu pobijedio Švicarsku sa 3-1. Junak polufinalnog susreta igranog u Portu bio je Cristiano Ronaldo, prenosi Hina.

Napadač talijanskog prvaka Juventusa doveo je Portugal u vodstvo u 25. minuti iz slobodnog udarca, a potom u samoj završnici susreta golovima u 88. i 90. minuti razriješio pitanje pobjednika. Strijelac za Švicarsku bio je Ricardo Rodriguez (56-11m).

Finalni ogled između Nizozemske i Portugala na rasporedu je u nedjelju u 20.45 sati u Portu, dok će istog dana Švicarska i Engleska igrati za treće mjesto u Guimaraesu u 15.00 sati.