Dvostruki olimpijski prvak u brzom klizanju, Nizozemac Kjeld Nuis, ispisao je povijest postavši najbrži čovjek na ledu ikad. On je prije nekoliko dana u Luleu (Švedska), kližući na 1.500 metara dugoj stazi od prirodnog leda, postigao brzinu od nevjerojatnih 93 km/h.

''Vau! Zaista sam se osjećao kao da letim po ledu. Upravo sam klizao 50 posto brže od moje najbrže utrke u životu.U toj utrci sam klizao 60 km/h, a maloprije 93 km/h. Preludo!'', rekao je Nuis nakon postavljanja svjetskog rekorda.

''Prirodni led je bio savršen, ali njegova površina je malo gruba. Zapravo sam letio preko nje. Moje klizaljke su se zaista tresle kao lude i bilo je mnogo uzbudljivije nego što sam se nadao''.

Nuis je na nedavno održanim Olimpijskim igrama u Pyeongchangu u Južnoj Koreji osvojio dva olimpijska zlata u brzom klizanju, u disciplinama 1.000 i 1.500 metara. No, njegov san je oduvijek bio postavljanje brzinskog rekorda na klizaljkama.

U ostvarenju tog cilja pomogao mu je specijalno dizajnirani zračni štit, čija je svrha bila da smanji aerodinamički otpor. Štit je testiran u aerodinamičkom tunelu i na napuštenom aerodromu u Twenteu (Nizozemska). Na dan postavljanja rekorda, zračni štit je cijelom stazom ispred Nuisa vukao automobil kojim je upravljala švedska vozačica utrka Mikaela Ahlin-Kottulinsk.

''Kada sam izašao mimo zračnog štita, vjetar me stvarno odgurnuo unazad. Bilo je kao da sam gurnuo glavu kroz prozor na autoputu. Baš taj osjećaj, ali na klizaljkama s oštricama širokim 1,1 milimetara!'', izjavio je Nuis, čiji je otac Roland također bio na licu mjesta i podržavaoga.