Nema odgovornih u odobravanju sudjelovanja pripadnika Trećeg pješačkog puka Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana RS-a, bit je Analize general pukovnika i zapovjednika Zajedničkog stožera OS BiH, Ante Jeleča.

Kako je kazao zamjenik ministrice obrane BiH, Boris Jerinić, Ministarstvo obrane BiH u ponedjeljak bi trebalo zauzeti stajalište o Jelečevoj Analizi. Ministarstvo će onda o tom stajalištu informirati Predsjedništvo BiH na sastanku koji je zakazan za utorak.

Inače, Analiza nosi oznaku tajnosti, a riječ je o uopćenom dokumentu čiji je osnovni sadržaj kako nitko nije odgovoran za sudjelovanje pripadnika OS BiH na proslavi Dana RS-a, 9. siječnja 2017. godine u Banjaluci.

"Postupci odobravanja trebali bi biti jasnije definirani, kako ih svatko ne bi tumačio kako mu padne na pamet", kazao je Jerinić.

Kako pišu Nezavisne, nitko od članova Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost parlamenta BiH nije želio komentirati Analizu jer je, kako su kazali, još nisu vidjeli. Vjerojatno se čeka da se o dokumentu izjasni Ministarstvo obrane i Predsjedništvo BiH.

Kako je kazao tvorac dokumenta, general pukovnik Anto Jeleč, dokument je povjerljiv, a uz utvrđivanje odgovornosti, Analiza sadrži i upute kako bi se trebalo raditi da se u budućnosti izbjegnu ovakve situacije.