Iako znaju biti dosadne i u pravilu ih se pokušava rastjerati raznim metodama, neke su bube zbog svog doprinosa tlu i ekosustavu i više nego dobrodošle u svakom vrtu. Portal dengarden istražio je koji su insekti najkorisniji posjetitelji vrtova, a mi smo izdvojili one koje možete uočiti i u svom vrtu te im poželjeti toplu dobrodošlicu. Evo zašto:

1. Bubamare

Bubamare želite imati u svojoj blizini prvenstveno ako sadite krumpir jer ga rješavaju neželjene štetočine - krumpirove zlatice. Ove su bube također korisne i protiv lisnih uši, grinja i bijelih mušica. Samo jedna bubamara može dnevno pojesti čak 50 stjenica!

2. Bogomoljke

Prepoznatljiva po skvrčenim prednjim nogama, bogomoljka će se osladiti muhama, cvrčcima, moljcima, ali i gusjenicasma. Zbog svoje veličine, tek nekoliko insekata može joj se oduprijeti i ne završiti i njezinom želucu, stoga je i više nego dobrodošla za održavanje reda u vašem vrtu.

3. Bumbari

Kao i pčele, bumbari su izuzetno korisni u vrtu jer zbog svoje mogućnosti oprašivanja biljaka, obogatit će vaš cvjetnjak ili povrtnjak novim plodovima. Kako ih privući? Obožavaju ljuljane i mak, a kako nebi dehidrirali, ostavite im plitki tanjurić s vodom.

4.Trčci

Ove bube kornjaši su spljoštenih i izduženih tijela, a najdraži plijen su im puževi, gliste, crvi i mravi. Ime nosi po svojoj nevjerojatnoj brzini, a tijekom života jedan trčak može pojesti oko 50 gusjenica. Aktivni su noću i tada najbolje očiste vaš vrt od nametnika.

5. Vretenca

Vitkih tijela i prozirnih dugih krila, vretenca uspješno jure za komarcima, moljcima i mušicama, koje su im najdraži prijen.Zanimlkjivo je da su sposobni pojesti vlastitu težinu svakih pola satra, tako da ako u vrtu imate puno komaraca, bolje vam je čim prije namamiti i vretenca.