Opća skupština UN-a usvojila je sinoć rezoluciju kojom se traži trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi. U dokumentu se imenom ne spominje Hamas. Protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska, ali i Izrael i SAD te od članica EU Austrija, Mađarska i Češka.

Većina članica EU bila je suzdržana, a Francuska, Španjolska, Slovenija, Portugal, Irska i Belgija bile su za.

Ministarstvo objašnjava zašto su bili protiv

"Stajalište Republike Hrvatske je otpočetka jasno i principijelno. Osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost i samoobranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva.

Stoga su netočna tumačenja da je Hrvatska glasovanjem protiv rezolucije u Općoj skupštini UN-a ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva. Uostalom, još prošli tjedan Vlada RH je uputila žurnu humanitarnu pomoć stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000,00 eura", poručuju iz našeg Ministarstva.

"Ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad"

"U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. listopada ove godine, kao što se ni ne zahtijeva bezuvjetno puštanje talaca. Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju.

Europska unija je na sastanku na vrhu Europskog vijeća predložila 'humanitarne pauze' kako bi civilno stanovništvo Pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije potrebnu podršku. Hrvatska je takav prijedlog jasno podržala", objašnjavaju iz Ministarstva.

"Nismo mogli to podržati"

"U slučaju predmetne rezolucije, Hrvatska nije mogla podržati nacrt u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Židova nakon Drugog svjetskog rata.

Istodobno, Hrvatska ostaje čvrsto posvećena međunarodnim naporima usmjerenima prema sprječavanju daljnje regionalne eskalacije trenutne krize", zaključuju.

"Stidite se"

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan rezoluciju je nazvao sramotnom. "Stidite se. Ovo je mračan dan za UN i čovječanstvo", rekao je.

"Ova smiješna rezolucija ima obraza pozivati na primirje. Njezin cilj je da se Izrael prestane braniti od Hamasa kako bi nas mogao žive zapaliti."

Američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield kazala je da se dokumentom daje legitimitet Hamasovoj brutalnosti.

"Rezolucija šalje snažnu poruku da je stvarno bilo dosta. Ovaj rat mora stati, pokolj protiv naših ljudi mora prestati, a humanitarna pomoć mora početi ulaziti u Pojas Gaze", rekao je palestinski izaslanik pri UN-u Rijad Mansur novinarima.