-Imajući u vidu da s HDZ-om nikada nismo bili u koaliciji te s obzirom na problematičan odnos koji su imali s SDA i DF-om, mogu biti iskren i reći da smo očekivali veće poteškoće. Međutim, u vrlo kratkom razdoblju uspjeli smo uspostaviti odnos utemeljen na međusobnom uvažavanju i poštovanju različitosti. Imajući u vidu ideološku heterogenost partija i stranaka parlamentarne većine, u odnosu s HDZ-om, ali i svim ostalim strankama, fokusiramo se na ono oko čega se možemo dogovoriti, a ono oko čega postoje sporenja ostavljamo po strani dok se ne stvore uvjeti da i o tome razgovaramo i zajedno tražimo rješenje, kazao je Nikšić za zagrebački Nacional.

Istina, dodao je, morat ćemo riješiti i neka krupna politička pitanja, ali na to ćemo gledati kao na izazov, a ne kao nerješiv problem.

-Ne dopuštamo da nas ideološke razlike blokiraju da radimo ono oko čega imamo slične stavove. Iznijeli smo vrlo zahtjevan proces uspostave vlasti poštujući koalicijski sporazum. Time smo pokazali da, usprkos brojnim različitostima, možemo zajedno raditi jer nam je svima cilj stabilna i ekonomski prosperitetna BiH u kojoj se poštuju prava svih građana i svih naroda, država koju svi osjećaju svojom domovinom i u kojoj im nudimo poboljšane uvjete života, naglasio je Nikšić.

Upitan o osobnim odnosi s Draganom Čovićem, te poznaju li se od ranije, koliko dobro i je su li ikada bliže surađivali, Nikšić je odgovorio:

-Naravno da se poznajemo, ali nikada nismo imali ovako blisku suradnju. Čović je vrlo tvrd pregovarač, ali je ispoštovao sve što smo se dogovorili. Za ovih mjeseci intenzivnih pregovora stekao sam dojam da mu mogu vjerovati jer nikada nije izigrao naš dogovor. On vam može potvrditi da sam se i ja uvijek držao riječi. Nacionalne stranke u BiH su u posljednjih petnaestak godina izgradile narativ da nije popularno imati dobar odnos sa strankama iz drugih naroda i da to još javno priznate. Njihova koalicija se zasnivala na stalnim trzavicama, uvredama i prijetnjama. No sve to nije ih sprečavalo da se vrlo lako dogovore oko svega što je išlo njima u korist, počevši od podjela pozicija i resora, unutar kojih je svako od njih radio što je želio. Ja to ne prihvaćam. SDP je multietnička stranka i mi nemamo „naše“ i „njihove“, za nas su svi građani BiH „naši“. Ako je netko iskren i poštuje sve što dogovorimo u interesu građana BiH, ja to neću kriti od javnosti i lagati da nije tako kako me ne bi proglasili izdajicom i to koristili da me optuže da sam nešto dao, na primjer, HDZ-u. Želim svima pokazati da se treba i mora otvoreno i dobronamjerno razgovarati sa svima, sve dok zajedničkim radom doprinosimo dobrobiti svih naših građana, potpuno svjestan kako sam time preuzeo ogromnu odgovornost i postao meta napada, istaknuo je premijer FBiH.

Nikšić je na novinarski upit govorio i o izmjenama Izbornog zakona BiH.

-Izborni zakon je teško i krupno političko pitanje koje vučemo godinama. O izmjenama Izbornog zakona BiH smo razgovarali, ali ništa nismo dogovorili. Ne mogu dvije stranke dogovoriti tako važno pitanje, o tome će se dogovoriti sve stranke, a na kraju će parlamentarci biti ti koji će odlučiti. Jedino što mogu obećati jest da će SDP iskreno pristupiti razgovorima, kao i da nitko ne treba očekivati da pristanemo ni na kakve izmjene kojima bi se pogoršao položaj bilo kojeg građanina i bilo kojeg naroda. Za nas je prioritet provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava, što je preduvjet za pristupanje EU. Osnovni demokratski princip nije da jedni mogu birati zastupnike iz svoje identitetske grupacije, nego da svi mogu birati i biti birani, neovisno o identitetu. Ipak, razumijemo specifičnost stanja u našoj domovini. Spremni smo na dogovore i kompromis, ali u tom procesu nećemo žrtvovati principe i temeljne demokratske postulate. Želim da pregovaramo u atmosferi iskrenog razgovora i razmjene argumenata. Treba nam atmosfera u kojoj vjerujemo jedni drugima da želimo dobro svakom sugrađaninu i u kojoj svi ulažemo znanje i napore da postignemo rješenje koje će zadovoljiti sve strane, a najviše građane, kazao je.