Iako se epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini komplicira, u ovom trenutku nitko ne razmišlja o eventualnom odgađanju izbora niti postoji jasan plan ili procedura koja bi dovela do odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH da se lokalni izbori ponovo odgode, pišu Nezavisne novine.

U SIP-u BiH rekli su banjalučkim novinama da su još odavno izašli s epidemiološkim preporukama kada je riječ o danu glasovanja te da u ovom trenutku nije bilo razgovora niti govora o eventualnom odgađanju izbora.

''Središnje izborno povjerenstvo BiH prati epidemiološku situaciju i svakako će imati kontakte i konsultirati se s nadležnim službama", rekli su Nezavisnim u SIP-u BiH.

Novine navode kako pravila kako će zaraženi građani glasovati nisu baš najjasnija.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je za Nezavisne da, iako je u cijeloj BiH pogoršana epidemiološka situacija, nisu upućivali inicijativu prema SIP-u da se lokalni izbori odgode niti je SIP tražio njihovo mišljenje o tome.

"I uz pogoršanu epidemiološku situacija, ako se bilo koji proces organizira na takav način da se štiti zdravlje građana, nema razloga da se ne održe izbori, naročito ako traju 12 sati tijekom jednog dana", rekao je Zeljković.

Između ostalog Nezavisne novine podsjećaju kako je SIP BiH još u kolovozu objavio uputstvo o načinu provođenja lokalnih izbora u uvjetima epidemije koja podrazumijevaju da se na biračkim mjestima mora održavati distanca od najmanje 1,5 metara te da članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici moraju redovno vršiti dezinfekciju, nositi maske, rukavice itd.

Jedna od preporuka je da članovi biračkih odbora nose vizire i kombinezone za jednokratnu upotrebu, a prostor u kojem će se glasovati redovno će se morati dezinficirati i provjetravati.

Također, preporuka je da se svim biračima mjeri tjelesna temperatura te da oni koji je budu imali povišenu glasuju na posebnom mjestu koje će se nakon toga detaljno dezinficirati. Prostorije u kojima se glasuje morat će se redovno provjetravati, a biće neophodna i dezinfekcija na ulazima na biračka mjesta.

Sve ove mjere, navode Nezavisne novine, drastično će usporiti izborni proces, a na sam dan izbora, po mišljenju i političara i analitičara, treba očekivati daleko manju izlaznost nego u ranijim godinama.