Treću godinu zaredom u NBA-u će igrati najmanje 100 internacionalnih košarkaša. Ove sezone točnije njih 118 iz rekordnih 40 zemalja. Lani ih je prošlu sezonu na premijernom rosteru otvorilo 100 iz 37 različitih država pa vidimo kako ta brojka polako raste.

U prilog tome ide i povijesni draft s čak 26 izabranih igrača izvan SAD-a od ukupno njih 60. A nisu svi odmah otišli u NBA što znači da se u budućnosti očekuje nova ekspanzija. Od njih 26 u prvoj rundi je izabrano čak 14 igrača, a prvi pick Ben Simmons je Australac. I Hrvatska je pisala povijest, Dragan Bender izabran je kao najviši hrvatski pick ikada, piše Gol.hr.

Treba napomenuti da smo se prilikom ovog izračuna vodili time tko igra za koju reprezentaciju, a ne po mjestu rođenja. Tako, primjerice, Kyriea Irvingane vodimo kao Australca nego Amerikanca za čiju reprezentaciju i nastupa, aSergea Ibaku i Nikolu Mirotića kao španjolske igrače.

U novu sezonu ući će i 12 afričkih košarkaša, dva više nego prošle sezone, dok je Brazil izjednačio rekord od devet igrača na premijernom rosteru. Većina njih već dulje vrijeme boravi u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, aBrazil je četvrta zemlja po broju stranaca u NBA-u.

Već treću godinu uzastopce najviše međunarodnih igrača imat će Kanada(12), čija bi reprezentacija u budućnosti trebala igrati vrlo važnu ulogu na svjetskoj sceni. Neki od njihovih najboljih igrača poput Wigginsa, Lylesa, D. Powella, Murrayja i Stauskasa tek su u dolasku. A tu je i NBA prvak s Clevelandom Tristan Thompson.

Francuska se treću godinu zaredom nalazi na drugom mjestu, a ove sezone imat će 11 igrača (jednog više nego lani), praktično cijelu reprezentaciju. Najveći skok napravila je Španjolska, koja je zauzela treće mjesto s desetoricom u NBA-u, računajući spomenute Ibaku i Mirotića.

U top 5 još ulazi Australija, koje je izjednačila rekord od prošle sezone s osam igrača. Ali ta brojka će u godinama koje dolaze rasti, jer Australija ima nekoliko izvrsnih klinaca u NCAA-u. Imena koja bi trebali zapamtiti su Deng Adel, Isaac Humphries i Harry Froling. Uz Simmonsa i Makera to je pet novih igrača za reprezentaciju koja je igrala ponajljepšu košarku na Igrama u Riju.

I tu dolazimo do Hrvatske, koja je s rekordnih šest igrača na izvrsnom šestom mjestu po broju stranaca. Više od Argentine, Italije, Njemačke, Srbije, Grčke, Turske, Litve i ostalih zemalja u kojima je košarka vrlo popularan sport. Hrvatsku će u sezoni 2016/2017 predstavljati Bogdanović, Šarić, Hezonja, Rudež, Bender i Zubac. Na draftu je još izabran i Žižić, ali on će vjerojatno dogodine u NBA.

Što se tiče klubova, treću godinu zaredom svih 30 momčadi će imati barem jednog stranca. Prošle sezone ligu je predvodio Toronto sa sedam igrača, a ove godine to mjesto je preuzela Utah, također sa sedmoricom na rosteru. Iza nje se nalazi nekoliko momčadi sa po šest stranih košarkaša među kojima su Orlando, Philadelphia, Dallas, Toronto, San Antonio, New York, Oklahoma i Denver.

Posebice su zanimljivi Orlando, Denver i Oklahoma, a nije daleko ni Philadelphija. Sve te momčadi složile su rostere u kojima se puno toga vrti oko međunarodnih igrača. Tu su i godinama standardni Spursi, ali Nuggetsi su ti koji su izgradili momčad koju će predvoditi stranci. Naime, Denver ima velike šanse da otvori novu sezonu bez ijednog Amerikanca u petorci.

Sve to potvrđuje kako je liga danas otvorenija nego ikad, a stranci su postali ključni dio u sastavljanju momčadi. Da ne kažemo i neizostavni, jer bez njih NBA ne bi mogao participirati na način na koji to radi zadnjih godina. Sve veća TV prava i NBA Global naznaka su u kojem se smjeru ide, a ostatak svijeta postaje sve veći bazen u potrazi za novim talentima.