Zbog inflacije i krize u BiH, imat ćemo, čini se, nikad skuplje blagdane što dokazuje i enorman rast cijena određenih proizvoda koji su skuplji i do 100 % u odnosu na prošle godine.

Najskromnija blagdanska košarica košta rekordnih 150 KM

Prema izračunima, najskromnija košarica, koja je nekada iznosila oko 100 KM, ove godine biti skuplja za 50-ak maraka i iznosit će 150 KM.

Prosječna košarica, za koju se ranije izdvajalo oko 300 KM, ove godine mogla bi poskupjeti za oko 150 KM, a ona bogata, koja je ranije stajala 500 KM, bit će skuplja i do 250 KM.

Da će za iste proizvode u odnosu na prošlu godinu bh. građani izdvajati i po nekoliko maraka više, pokazuju podaci državne Agencije za statistiku.

Tako će oni kojima se tvrdi sir nalazi na blagdanskoj trpezi za kilogram morati biti spremni prosječno izdvojiti 5,20 KM više u odnosu na prošle blagdane.

Poskupjeli su ulje, maslac, sir, meso, riba, šećer...

Kilogram tvrdog sira lani u prosincu iznosio je 13,30 KM, dok je ove godine u listopadu (posljednji podatak objavljen na stranici Agencije za statistiku BiH) iznosio 18,50 KM.

Maslac je također u nešto manje od godinu dana zabilježio drastičan skok cijene. Kilogram maslaca lani u prosincu prosječno je stajao 23,70 KM, dok mu je cijena ove godine u listopadu iznosila 30,10 KM, odnosno ista količina proizvoda skuplja je za 6,40 KM.

Margarin je, prema Agenciji, poskupio za 1,90 KM. Jedna od namirnica koja je neizbježna tijekom cijele godine, a pojačana joj je potrošnja u ovo blagdansko vrijeme je i ulje, a po litri je prosječno skuplje za 1,30 KM.

Šezdeset feninga više je potrebno i za kilogram šećera, 0,20 KM za kilogram soli, 0,80 KM za kilogram riže, dok je, tvrde podaci, kilogram brašna prosječno skuplji za 0,50 KM.

Svinjetina s kostima prosječno je skuplja u listopadu ove godine u odnosu na prosinac lani za 2,10 KM, junetina bez kosti za 3,70, kilogram piletine za 1,20 KM, dok je kilogram ribe pastrvke prosječno skuplji za 1 KM, stoji u podacima Agencije za statistiku BiH.

Najčešći topli napitak koji se služi nakon blagdanskog doručka ili ručka je kava, koja je od prosinca lani do listopada ove godine po kilogramu prosječno poskupjela za 1,40 KM.

Prosječna plaća 1154 KM, a potrošačka košarica 2986, 85 KM

I tako, dok se nižu proizvodi čija je cijena rasla i više nego što su zabilježile statistike, džepovi bh. građana su sve tanji jer troškovi života ne prate jednako i rast plaća.

Naime, prema posljednjem podatku Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća iznosi 1154 KM, dok je, prema izračunu Saveza samostalnih sindikata BiH, potrošačka košarica za studeni iznosila 2986,85 KM.

Nadu u barem blagi pad cijena proizvoda i usluga na tržištu ulijeva trenutačni pad cijena goriva na svjetskoj razini, ali i u BiH.

Nakon osjetnog pada cijena goriva, ispunjeni su uvjeti da se isto dogodi i s osnovnim prehrambenim namirnicama te ostalom robom koju svakodnevno kupujemo.

Poskupljenja brašna do kraja godine neće biti, ali..

Iako su to mlinari ranije najavljivali, do kraja ove godine neće doći do poskupljenja brašna, a građani mogu barem malo odahnuti. Ovo je za Avaz potvrdio Zoran Kos, predsjednik Udruge mlinara RS.

“Poskupljenja do kraja godine neće biti, a prognoze za iduću nezahvalno je davati“, kazao je Kos.

Iz tvrtke Mlin Majić ranije su, također, kazali da očekuju pad cijena.

“Cijene pšenice na tržištu su se stabilizirale i ako tako ostane, do daljnjih poskupljenja brašna neće doći“, priopćeno je.