Iako je toaletni papir posvuda postao simbolom panične kupovine zbog proglašenja pandemije koronavirusa, pedantni Nijemci izračunali su za čime je kod njihovog stanovništva vladala najveća pomama u vrijeme kad su stampeda praznila police supermarketa. I došli do prilično iznenađujućih rezultata.

Na prvome mjestu su konzerve svih vrsta i njihova je prodaja u kratkome vremenu (pet zadnjih tjedana) skočila za nevjerojatnih 2497 posto!?

Ono što nitko nije očekivao na drugoj poziciji ove svojevrsne ljestvice je - zemlja za cvijeće i vrtove! Prodaja je porasla za pet više od puta (515 posto). Ove artiklu je pripomogla i činjenica da se radi o sezonskoj robi, koja se u ožujku svako puno nabavlja.

Što se tiče nekih osnovnih prehrambenih proizvoda, kao što su mlijeko, kruh, jaja i maslac, njihova potražnja porasla je od jedne četvrtine do jedne trećine.

Naravno, favoriti koji su posvuda u svijetu bili zvijezde panične kupovine, i u Njemačkoj imaju zavidan skok prodaje.

Radi se o sredstvima za dezinfekciju (porast prodaje od 292 posto), sapun (221 posto), riža (150 posto), brašno (134 posto), tjestenina (119 posto).

Primjetan porast prodaje imali su pivo (36 posto), vino (61 posto) i cigarete (47 posto).

Što se tiče njegove ekselencije toaletnog papira, porast prodaje evidentiran je u visini od samo 33 posto.

Istovremeno, i u doba korone Nijemci su pokazali kako drže do zdrave ishrane. Prodaja voća porasla je za 62 posto, a pojedini vrste voća i povrća, kao što su jabuke (36 posto), rajčice (33 posto) i banane (28 posto), prednjače u odnosu na ostalo.

Istraživanje je rađeno u razdoblju od 16. veljače do 22. ožujka, a ukupno je obuhvaćeno milijun kupaca, piše Bild.