Nakon skandala s Volkswagenom, u kojem je otkriveno da je kompanija varala na emisijama CO2 na više od 11 milijuna dizelaša, sve više europskih gradova uvodi ograničenja ili zabrane za dizel vozila, što u nepovoljan položaj stavlja preprodavače rabljenih automobila, prenosi DW.

Donedavno mi je prodaja dizelaša išla odlično, a sada ih se ne mogu riješiti zbog tih zabrana. Evo, Passat dizel, euro 6, novi automobil koji inače stoji 28 tisuća eura, danas ne mogu ga prodati ni za 21 tisuću eura, govori Akaygun Hasan, vlasnik prodavaonice rabljenih automobila u Njemačkoj. Prema podacima njemačkog udruženja trgovaca automobilima, dizel automobil star tri godine, s 45 tisuća pređenih kilometara, izgubilo je polovicu svoje vrijednosti, a u rukama njemačkih trgovaca takvih je automobila ostalo 350 tisuća, ukupne vrijednosti pet milijardi eura, koji ne mogu naći svojeg kupca, prenosi Novac.hr.

Nijemci sve manje kupuju dizelaše zbog zabrane, odnosno, ograničenja, tzv. ekoloških zona, koje su u zadnjih nekoliko godina uvedene u 50-ak njemačkih gradova. Tako je, primjerice, dizelašima zabranjeno ulaziti u dvije ulice u centru Stuttgarta te u tri ulice u Hamburgu, a prema najavama, zabrane će u budućnosti biti još i rigoroznije. Istim stopama kreću i u Milanu i Londonu.

-Svi mi govore tjeraj auto na Balkan, izvezi ga u Srbiju, prešao je 300.000 kilometara, a može još toliko, prepričava jedan trgovac.

To je, po prilici, ono što njemački autodileri i čine. U 2018. godine izvoz polovnih automobila na istočno i jugoistočno europsko tržište iz Njemačke bio je 226 tisuća vozila, a to je dvostruko više u odnosu na 2013. godinu, prije Volkswagenovog skandala, kada ih je izvezeno 142 tisuće.

U Hrvatsku je tako samo lani iz Njemačke došlo 7500 automobila, što predstavlja ekstreman porast od 90 posto u odnosu na godine prije.