Fondacija "Centar za zastupanje građanskih interesa" u četvrtak na Jahorini svečano dodjeljuje priznanja za proračunsku transparentnost najboljim općinama, a među dobitnicima nema nijedne općine sa područja Hercegovine.

Naime, Fondacija organizira događaj ''Upravljanje javnim financijama'' (planiranje i izvršenje proračuna) u okviru četvorogodišnjeg CSSP-a (Program održivosti civilnog društva), a u sklopu dvodnevnog stručnog skupa planirana je dikusija o do sada učinjenim aktivnostima na području unapređenja transparentnosti javnih financija, građanske participacije i parlamentarnog nadzora nad proračunima u BiH, gdje će se definirati preporuke za daljnje prioritetne korake u tom sektoru.

Tako će nakon stručnog skupa biti upriličena dodjela priznanja predstavnicima općina, gradova i županija iz cijele BiH koje su na posljednjem istraživanju otvorenosti proračunskih procesa postigle najveći broj bodova i time dokazale svoju transparentnost i odgovornost prema građanima i poduzetnicima svoje općine.

Općine i gradovi kojima će biti dodjeljeno priznanje za doprinos transparentnosti javnih financija u BiH su: Bijeljina, Prnjavor, Tešanj, Sarajevo - Centar, Sarajevo - Novo Sarajevo, Sarajevo - Stari Grad, Zenica, Gradiška, Mrkonjić Grad, Bosanska Krupa, Bihać, Odžak, Gračanica, Lukavac, Tuzla.

Županije kojima će biti dodjeljeno priznanje za doprinos transparentnosti javnih finansija u BiH su: Kanton Sarajevo, Zeničko Dobojski Kanton, Posavska županija.

Bljesak.info