U okviru međunarodnog projekta “Radar”, koji se realizira unutar Interreg Danube Transnational Programma, završena je nedavno pilot-akcija na planu ulaganja u sigurnije ceste. Za analizu cestovnih performansa cesta u BiH odabrane su dionice magistralnih cesta M-18 i M-4 na kojima se svakodnevno događa veliki broj prometnih nesreća, a podaci o nesrećama s poginulim i teže ozlijeđenim osobama obuhvatili su razdoblje od 2016. do 2018. godine, piše Večernji list BiH.  

Rezultati snimanja

Pilot-projekt procjene odabranih cesta u BiH pokazuje kolika je razina rizika od nastanka prometne nesreće na promatranoj cestovnoj mreži, kao i razina sigurnosti pojedinih dionica ispitane cestovne mreže prikazana brojem zvjezdica, navodi se u izvješću. Snimanje, odnosno inspekcija sigurnosnih karakteristika cesta po protokolu EuroRAP-a, obuhvatilo je približno 228 km cesta u BiH, i to na dijelu magistrala M-18 i M-4, i to Sarajevo - Tuzla - Priboj (148,07 km) i Doboj - Caparde (83,09 km). Rezultati inspekcije pokazali su kako nijedna dionica promatranih cesta nije ocijenjena s 5 zvjezdica za putnike u vozilima. Samo 4% cesta dobilo je 4 zvjezdice za sigurnost putnika, 76% mreže dobilo je 3 zvjezdice, dok je 20% cesta dobilo 1 ili 2 zvjezdice.

Ocjena za pješake i bicikliste bila je još lošija. Samo 7,5% mreže postiglo je bolji rezultat od 2 zvjezdice za pješake i trećina mreže (oko 33%) za bicikliste. Uzroci smrti ili ozbiljnih ozljeda uključuju nedostatak zaštite od slijetanja i od opasnih predmeta u blizini ceste, neadekvatan raspored raskrižja, upravljanje i označavanje, nedostatak frontalne zaštite, kao i pješačkih objekata. Kao krajnji rezultat projekta napravljeni su investicijski planovi za sigurnije ceste koji imaju ogroman potencijal za smanjenje smrtnih slučajeva i ozljeda na ispitanim cestama, kao i planovi dizajna za odabrane lokacije koji su spremni za provedbu. Najučinkovitije i najisplativije protumjere uključuju poboljšano ocrtavanje horizontalne signalizacije, zaštitne ograde na cesti i na strani vozača i suvozača, zaštićene trakove za skretanje, izgradnju pješačke staze uz cestu itd. Rezultati su pokazali kako trenutačno stanje na cestama treba poboljšati da bi se postigla željena razina sigurnosti i kako bi ocjena razine sigurnosti na cestama prema međunarodnim standardima bila bolja.

Učinci mjera

Ako bi se na promatranoj cestovnoj mreži primijenile određene protumjere za povećanje sigurnosti ceste od ukupno 70 ponuđenih, onda bi se u analiziranom razdoblju od 20 godina smanjio broj poginulih i teško ozlijeđenih u prometnim nesrećama za 2008 osoba, dok bi ukupan trošak svih predloženih mjera bio oko 50 mil. KM. Primjenom investicijskog plana značajno bi se poboljšala sigurnost i promatrana cestovna mreža imala bi najmanje tri zvjezdice.