Austrijski kancelar Sebastian Kurz nezadovoljan je kako se cjepivo protiv Covida-19 distribuira na europskoj razini, a među zemljama koje smatra oštećenima u toj raspodjeli prema broju stanovnika, naveo je i Hrvatsku, prenosi Slobodna Dalmacija.

Na konferenciji za novinare Kurtz je podsjetio kako, iako su lideri EU-a suglasili s principom distribucije u skladu sa brojem stanovnika, upravni odbor Unije za cijepljenje postigao sporazume sa kompanijama za lijekove koji su imali suprotan učinak.

"Austrija još nije pretrpjela nikakvu štetu, ali jasno je da su neke države članice primile previše, a neke premalo cjepiva. Na djelu je bazar tajnih dealova oko cjepiva", kazao je kancelar i apostrofirao Republiku Hrvatsku, objasnivši kako Malta i Nizozemska imaju znatno veći pristup cjepivu nego Bugarska i Hrvatska. 

Naveo je kako Nizozemska ima pristup dvostruko većoj količini cjepiva od Hrvatske, a Malta tri puta većoj od Bugarske.

"Ako se takav trend nastavi, neke bi države članice mogle završiti s cijepljenjem već u svibnju, a druge tek krajem ljeta ili jeseni. Jučer sam podijelio ovu informaciju s drugim šefovima vlada, mnogi nisu mogli vjerovati svojim očima i ušima", zabrinuto je kazao Kurz.

Očito, suprotno sporazumima koje su postigli šefovi država i vlada u Upravnom odboru EU-a, zdravstveni službenici i farmaceutske tvrtke su sklopili vlastite sporazume.

"Ti su ugovori tajni, trebao je postojati takozvani bazar", rekao je kancelar.

Riječ "bazar" ne dolazi od njega, ali navodno je odgovarajuće tijelo u Upravnom odboru tako kolokvijalno nazvano.

Reuters je danas pak izvjestio i kako je AstraZeneca smanjila prognozu isporuke cjepiva za Europsku uniju u prvom tromjesečju na oko 30 milijuna doza, što je trećina ugovornih obveza i pad od 25 posto u odnosu na obećanja dana prošlog mjeseca.

Taj će manjak biti daljnji udarac na europski plan cijepljenja koji je već otežan opetovanim odgodama u isporuci cjepiva i sporim uvođenjem cijepljenja u neke države članice, piše Slobodna Dalmacija.