Najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji prijeti "glad kakvu još nigdje nismo vidjeli", dramatično je upozorenje UN-a, prenosi Sky News.

Riječ je o Nigeriji u kojoj već godinama islamistički Boko Haram sije teror. Samo na sjeveroistoku zemlje, tvrdi UN, životari gotovo četvrt milijuna djece koja su konstantno pothranjena. Milijuni drugih gladuju u brojnim izbjegličkim kampovima, a u kojima vladaju opasni uvjeti pa se agencije za pomoć često ne usude tamo ići.

Nigerija broji preko 170 milijuna stanovnika, a u posljednje se vrijeme bori i sa sve većom ekonomskom krizom koja je rezultirala recesijom.

Najgore je stanje na sjeveroistoku zemlje gdje islamisti Boko Harama siju teror. Zbog rata s njima, industrija, poljoprivreda i trgovina u ovom dijelu zemlje potpuno su uništeni.

Toby Lanzer, savjetnik Glavnog tajnika UN-a, rekao je da ćemo vidjeti "glad kakva nikad nigdje nije viđena" ukoliko Nigerija brzo ne dobije pomoć

Lanzer je to govorio u Bruxellesu gdje je dodao da postoje milijuni ljudi do koji se ne može doprijeti pa se ni ne zna u kakvom su stanju.

"Možemo samo procijeniti njihovu situaciju i možemo pretpostaviti da je stanje užasno", rekao je.

"To su djeca koja su doslovno gladna cijeli svoj život, a negdje je tako grozno da djeca umiru unutar 24 sata nakon što ih pregledamo", rekla je Jean Stowell, Amerikanka koja u sklopu Liječnika bez granica radi u Maiduguriju, glavnom gradu regije.