Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u vezi s preporukama Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, a u vezi Uredbe o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Kako je priopćeno nakon sjednice, federalna Vlada zadužila je kantonalne službe za zapošljavanje da u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, postupe prema preporuci Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, te da razmotre mogućnost isplate jednokratne novčane pomoći osobama koje su imale status nezaposlene osobe po evidencijama Zavoda za zapošljavanje na dan 31.8.2022. godine, a kojima ista nije isplaćena u skladu s Uredbom o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Podsjećamo, podaci govore kako je u Federaciji BiH prošle godine u siromaštvu živjelo 538.160, odnosno 27,7 posto stanovnika, te da četvrtina uposlenih radnika u BiH za svoje četveročlane obitelji nije mogla osigurati prelazak praga potrošnje od 600 KM mjesečno, što ih je držalo ispod apsolutne linije siromaštva pa je procijenjeno da je 25% uposlenih radnika u siromaštvu.