Županijski odbor HDZ-a BiH Soli oglasio se u subotu priopćenjem za javnost u kojem ističe kako je koalicija u Tuzlanskoj županiji koju čine SDA,DF, SBB, SBiH nastavila kršenje konstitutivnosti naroda imenovanjem Vlade budući da u novom sazivu nema nijednog ministra iz reda hrvatskog naroda, a što je ustavna i zakonska obveza. 

Ustav Tuzlanske županije kao i Zakon o Vladi jasno su propisali da sastav Vlade TŽ odražava proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, i to na temelju popisa iz 1991. godine do potpune provedbe Aneksa 7, navodi se u priopćenju. 

Dodaje se kako ih žalosti činjenica da je izostao dijalog u Tuzlanskoj županiji bošnjačkih političkih predstavnika koji čine novu koaliciju s predstavnicima stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor, a što bi bila svojevrsna logika budući da je takva koalicija već postignuta u nekoliko županija kao i kod nedavnog izbora rukovodstva Parlamenta Federacije BiH. 

''Nemoguće je prihvatiti činjenicu da nitko od Hrvata nema stručnosti obnašati najviše funkcije, čak naprotiv želimo jasno istaći da su Hrvati s ovih prostora uvijek znali odgovoriti postavljenim zadaćama i svojim radom doprinosili razvoju ovog kraja i to se kroz povijest jasno dokazalo'', navode u Županijskom odboru HDZ-a BiH Soli. 

Također ističu kako je Klub Hrvata u Skupštini TŽ kojeg čine Boris Krešić iz DF-a i Vedrana Petrović iz SDP-a ostao je nijem na ove okolnosti što samo znači, kako kažu, "njihovu potvrdu i odobravanje politike isključivanja jednog od naroda iz političkih procesa i odlučivanja". 

''Pozivamo  sve političke predstavnike, kao što nas poziva i Ustav BiH i Ustav Tuzlanske županije na iskren dijalog koji je ovog puta izostao. Ukoliko želimo graditi bolje, perspektivnije i pravednije društvo onda zaista moramo uvažavati te zajednički kreirati ciljeve. Nikako ne bismo smjeli isključivati jedni druge'', zaključuje se u priopćenju ŽO HDZ-a BiH Soli.