Najprije je Vijeće ministara BiH predložilo razmatranje moratorija na poskupljenje cigareta, da bi u međuvremenu odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH cijene skočile. Tek će se sada u Parlamentu BiH razmatrati zastarjeli prijedlog.

Komisija za financije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH razmatrat će 15. siječnja Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, prema kojem bi specifične akcize na cigarete iznosile 75 KM na 1.000 komada, odnosno 1,5 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Praktično bi usvajanje dopuna Zakona o akcizama, kako ih Vijeće ministara predlaže, značilo smanjenje cijena za 0,15 KM po pakovanju cigareta od 20 komada, budući da od 1. siječnja 2020. godine važe specifične akcize na cigarete u iznosu 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakovanje od 20 komada.

Komisija za financije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH će 15. siječnja 2019. razmatrati zastarjeli prijedlog Vijeća ministara BiH, iz 13. prosinca 2018. godine, kojim je predloženo uvođenje trogodišnjeg moratorija na povećanje cijene cigareta. Prijedlog je tek sada u parlamentarnoj proceduri.

U međuvremenu je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje donio Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize koja je donijela poskupljenja određenih vrsta cigareta i to u rasponu od 0,10 do 0,30 KM po kutiji. Odluka nije bila usklađena s intencijama Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH je na 161. sjednici održanoj 13. prosinca 2018. godine utvrdilo Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, te zaključilo da se uputi Parlamentarnoj skupštini BiH uz prijedlog da se razmatra po skraćenom zakonodavnom postupku. "Skraćeni" postupak je trajao duže od godine.

"Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH je prema zaprimljenom mišljenju Direkcije za europske integracije od 19. rujna 2018. godine, povezan s integracijama u Europsku uniju", stoji u dokumentu upućenom u sklopu Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH.

Mira Pekić, zastupnica PDP-a i članica Komisije za financije i budžet, kazala je za Klix.ba kako je Vijeće ministara BiH predložilo dopune Zakona o akcizama zarad ekonomske i fiskalne stabilnosti i uređenja tržišta, ali da se u međuvremenu počela primjenjivati stopa akciza od 1,65 KM po kutiji cigareta.

"To nije stimulativno ni za proizvođače, ni za potrošače. Nama je svakako cilj da zadržimo proizvođače i da taj sektor jača. Novac od akciza bi trebao biti usmjeren za zdravstveni sektor, a ne po nekakvim prioritetima da se usmjerava tamo gdje nedostaje novac", kazala je Pekić.

Mira Pekić, zastupnica Partije demokratskog progresa u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazala je kako će se kao članica Komisije za financije i budžet zalagati za rasterećenje privrede i usmjeravanje novca za prijeko potrebni zdravstveni sektor.

Smatra kako ne bi bilo uredu da stope akciza ostanu 1,65 KM po kutiji cigareta.