Poljoprivrednici u Federaciji BiH traže da u proračunu FBiH za 2023. godinu za poljoprivredu budu planirana 202 milijuna KM, umjesto predloženih 160 milijuna KM.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo istaknuo je danas na press-konferenciji u Vogošći da je to minimum koji se zakonski propisuje za poljoprivredu u proračunu, odnosno tri posto ukupno predloženog proračuna FBiH.

Poručio je da će taj zahtjev uputiti Vladi i Parlamentu FBiH, te da inzistiraju da proračun i program poticaja budu usvojeni u zakonskom roku.

– Troškovi poljoprivredne proizvodnje su porasli za 400 posto, a otkupne cijene ni približno ne prate ta poskupljenja – naglasio je Bićo.

Naveo je da je otkupna cijena litra mlijeka 0,70 KM dok je cijena u prodavnicama tri KM, što znači da neki koji nemaju veze s poljoprivrednom proizvodnjom ostvaruju ogromne profite dok se farme u BiH gase.

Bićo je rekao da je greška Vlade što se oslanja na uvoz nekvalitetnih poljoprivrednih proizvoda koji su jeftiniji od domaćih, umjesto da podrži domaće kako bi bili konkurentniji na tržištu.

Predsjednik Udruženja poljporivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić poručio je da je poljoprivreda u cijeloj BiH u katastrofalnoj situaciji, zbog čega je nužna veća zaštita domaće proizvodnje od uvoza.

Potcrtao je da poljoprivrednici zaslužuju veću podršku jer su dovedeni u situaciju da se više ne bore za ekonomski razvoj, već za goli opstanak.