Izraelski premijer Benjamin Netanyahu raspustio je ratnu vladu, koja je formirana nakon nezapamćenog napada Hamasa na Izrael 7. listopada prošle godine.

Kako javlja Times od Israel, Netanyahu se kasno sinoć obratio ratnom kabinetu, maloj skupini visokih dužnosnika iz niza stranaka koja je osnovana 11. listopada kako bi upravljala operacijama protiv Hamasa i Hezbolaha, rekavši da je službeno raspušten.

Predsjednik umjerene stranke Nacionalnog jedinstva Benny Gantz, jedan od trojice članova vlade, prošlog je tjedna napustio ratni kabinet. Raspuštanje je bilo očekivano nakon što je krajnje desni ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir zatražio da bude uključen u rad ratnog kabineta.

Očekuje se da će Netanyahu donositi kritične odluke o ratu tijekom ad hoc sastanaka s manjim brojem dužnosnika bez Bena Gvira, a odobrenje za odluke tražit će od šireg sigurnosnog kabineta, navodi Times of Israel..

Protuvladini prosvjednici blokirali autoceste

U isto vrijeme Izrael potresaju veliki protuvladini prosvjedi. Kako navode tamošnji mediji, prosvjednici su svojim automobilima blokirali niz ključnih autocesta i cesta drugi dan zaredom. Traže izbore, ali i postizanje dogovora o oslobođenju talaca koje je Hamas uzeo prilikom napada 7. listopada.

Za večeras je najavljen velik prosvjed, koji bi se trebao održati u 19 sati pred izraelskim parlamentom Knessetom, a potom će prosvjednici marširati prema rezidenciji premijera Netanyahua.

Organizatori prosvjeda jučer su najavili da im je cilj na ulice izvesti milijun ljudi. Traže da Izrael održi izbore prije godišnjice Hamasova napada 7. listopada.