Izvršni direktor američkog tehnološkog diva Intela Pat Gelsinger u ponedjeljak je rekao da bi moglo proći nekoliko godina dok se riješi globalna nestašica poluvodiča, što je problem koji je zaustavio proizvodnju nekih proizvođača automobila, a širi se i na druga područja, uključujući potrošačku elektroniku.

Gelsinger je rekao da je trend rada i učenja od kuće tijekom pandemije Covida-19 doveo do "eksplozivnog rasta potražnje za poluvodičima" koji je stvorio ogroman pritisak na globalni lanac opskrbe.

Sredinom travnja je rekao da će trebati nekoliko godina da se nestašica smanji te da planira započeti proizvodnju čipova u roku od šest do devet mjeseci kako bi se smanjila nestašica u američkim tvornicama automobila.

Intel je u ožujku najavio plan vrijedan 20 milijardi dolara za proširenje svojih naprednih kapaciteta za proizvodnju čipova, izgradnjom dviju tvornica u Arizoni i otvaranjem svojih pogona vanjskim kupcima.

"Planiramo se proširiti na druga mjesta u SAD-u i Europi, osiguravajući održiv i siguran lanac opskrbe poluvodiča za svijet", rekao je Gelsinger.

Intelovi planovi mogli bi direktno utjecati na dvije svjetske kompanije koje mogu izraditi najnaprednije čipove - Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) i južnokorejski Samsung Electronics.

Te dvije kompanije dominiraju u proizvodnji poluvodiča, čije se težište prebacilo iz SAD-a, u kojem je nekoć izumljen veći dio tehnologije, u Aziju, gdje se sada proizvodi više od dvije trećine čipova, prenosi Hina.