Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je danas naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stupanj, objavio je Tanjug.

''Vučić je potpisao naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom'', objavila je srbijanska agencija.

Naime, više desetina pripadnika specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu na Kosovu.
 


Dopisnik RTS-a javlja da je došlo do sukoba između okupljenih i policije u Zvečanu. Čuli su se i pucnjevi, a mediji izvještavaju da je zapaljeno policijsko vozilo, kao i da su bačene šok bombe.

Kako Tanjug saznaje, četiri osobe su ozlijeđene u sukobu policije i građana. Specijalci su blokirali grad, sve prilaze i izlaze iz njega i ispred zgrade općine su oklopna vozila i specijalne jedinice policije za razbijanje demonstracija. Pristižu i pripadnici Kfora čiji helikopteri nadlijeću sjever Kosova. Jedan automobil kosovske policije je zapaljen. U Leposavocu i Zubinom potoku je trenutno mirno. Građani i dalje stoje ispred zgrade Općine i ne daju policiji da uđe u zgrade.

Kosovski ministar uprave i lokalne samouprave Elbert Krasnići rekao je da institucije imaju obvezu djelovati u skladu s ustavom i zakonima Kosova i pružiti podršku novoizabranim gradonačelnicima na sjeveru zemlje, gdje su Srbi bojkotirali njihov izbor.