Ako se kojim slučajem nađete u Zemljinoj orbiti i odozgo bacite pogled na naš planet, moglo bi vam se učiniti da odozdo u vas gleda jedno divovsko oko.
To oko ili “Zemljina očna jabučica” kako su je nazvali u članku objavljenom u američkom časopisu New Science, zapravo je neobična geološka formacija u Sahari koja već dugo zbunjuje znanstvenike.

Zemaljski orijentir svemirskim putnicima

Preciznije, riječ je o području nadomak grada Ouadana u Mauritaniji koje se na satelitskim snimkama doista doima kao divovsko oko koje sa Zemlje motri na Svemir.

To “Oko Sahare” znano i kao Richat Struktura još je otprije jedan od orijentira svemirskim putnicima, odnosno astronautima.
Neobična formacija promjera je četrdesetak kilometara i svojim koncentričnim krugovima, koji čine stijene raznovrsnog porijekla i sastava, izdvaja se u inače bezličnom prostoru goleme pustinje.

Stručnjaci ne znaju kako je nastalo

Stručnjaci se još uvijek prepiru oko nastanka “Oka Sahare”. Neki tvrde da je to područje stjenovitih koncentričnih krugova nastalo nakon pada asteroida ili nekog drugog svemirskog tijela.

Drugi kažu da je rezultat erupcije vulkana. Međutim, nema dovoljno geoloških dokaza koji bi potvrdili niti jednu od tih teza.
Zagonetni kružni oblik

U zadnje vrijeme među znanstvenicima, ponajprije geolozima, prevladava mišljenje da je ta neobična struktura, svojevrsna geološka kupola, nastala zbog erozije tla izazvane niskim temperaturama hidrotermalnih voda.

Zagonetkom, međutim, ostaje njezin gotovo savršeni kružni oblik zbog kojeg je i zovu “Okom Sahare”, dok su je neki astronauti, gledajući iz Svemira, usporedili s bikovim okom. (net.hr)