U slučaju da vam je namjera dolazak do Zemlje Čudesa, dovoljno je slijediti Alisu i proći kroz ogledalo, a kad vidimo ovo čudo prirode na planini Serra de Estrella u Portugalu uvjereni smo da bismo njime mogli doći do podvodnog svijeta...

Vir Covao do Conchos već više od šezdeset godina začuđuje, ali i fascinira svojim izgledom. Izgleda kao prolaz u svijet ispod površine, a ovo je priča o njemu.

Ako ste htjeli stići u Narniju, prošli bi kroz tajanstveni ormar. U slučaju da vam je namjera dolazak do Zemlje Čudesa, dovoljno je slijediti Alisu i proći kroz ogledalo. A kad vidimo ovo čudo prirode na planini Serra de Estrella u Portugalu uvjereni smo da bismo njime mogli doći do podvodnog svijeta, a da imamo vremeplov, vjerojatno bi se vratili malo unazad i u njega ubacili Ricarda Quaresmu…

No, šalu na stranu. Iako ima izgled vrata koja vode u drugi svijet, treba reći kako on ipak nije čudo prirode, već je nastao ljudskim radom i utjecajem. Naime, Covao do Conchos dio je hidroelektrane izgrađene davne 1955. godine i zapravo služi za 'usisavanje' vode iz jezera do brane Lagoa Comprida.
 

Iako ga nije priroda stvorila, to nije razlog da mu se ne divite. To su shvatili i brojni turisti planinari, koji unatoč teškom putu koji vodi do njega, ne odustaju od namjere da ga vide, a prije nego li ga i vi posjetite uživajte u kadrovima iz zraka, ovog nesvakidašnjeg 'fenomena'.