Baterija i njezino prekratko trajanje vjerojatno su najveći problem za brojne korisnike pametnih telefona.

S obzirom na to koliko smo postali ovisni o mobilnim uređajima i koliko ih često koristimo, uspjeh je ako baterija izdrži cijeli dan bez nadopunjavanja baterije te veliki broj ljudi telefon i bateriju za novi radni dan "priprema" tijekom noći, kada smartphone ostaje cijelu noć spojen s utičnicom i ujutro vas dočeka 100 posto napunjen.

No, ako ne mijenjate mobitel svakih godinu-dvije i želite da vam baterija zadrži što veći kapacitet, trebali biste prekinuti s noćnim punjenjem jer je ono dugoročno štetno za bateriju, piše Zimo.co.

Na ovo su upozorili stručnjaci za baterije s kojima su razgovarali novinari Timea – oni kažu kako punjenje prestaje kada se baterija napuni sto posto, no ona konstantno gubi energiju koja se nadoknađuje kada je punjač povezan, pa dolazi do konstantnog pražnjenja i punjenja baterije.

Problem je u činjenici što takva konstantna nadopunjavanja povećavaju temperaturu, što s vremenom može smanjiti kapacitet baterije te je čak bolje nikada ne puniti bateriju do kraja, rekao je u razgovoru za Time Hatem Zeine, osnivač kompanije Ossia specijalizirane za razvoj tehnologije za bežično punjenje.

On napominje kako ako telefon punite svake noći, to znači da će tijekom jedne godine mobilni uređaj biti spojen s punjačem čak 3 do 4 mjeseca godišnje, što smanjuje kapacitet baterije. Ovo smanjenje kapaciteta korisnici neće osjetiti na početku, no nakon godine i pol, odnosno dvije počinju sve veći problemi, pogotovo za telefone čije se baterije pune svake noći, piše Zimo.co.

John Bradshaw iz kompanije Cadex Electronics kaže kako bi korisnici pametnih telefona trebali izbjegavati potpuno pražnjenje baterije te savjetuje povezivanje telefona s punjačem kada kapacitet baterije padne na 35 do 40 posto. Također, korisno je telefon držati na što hladnijim mjestima jer povišene temperature ubrzavaju smanjenje kapaciteta baterije, a kako bi se izbjeglo zagrijavanje uređaja prilikom punjenja, savjetuje i skidanje zaštitne maske s telefona.

bljesak.info