Američka vlada spremna je zaustaviti sve otvorene narudžbe za sustave protuzračne obrane Patriot, kao i za presretačke projektile, dok Ukrajina ne bude imala dovoljno takvih resursa da se obrani od ruskih zračnih napada.

Tri osobe koje su upoznate s ovom odlukom kažu da će biti objavljena danas. Američki predsjednik Joe Biden prošlog se tjedna u Italiji obvezao na isporuku dodatnih sustava protuzračne obrane Ukrajini. To bi uključivalo baterije Patriot koje je Kijev tražio nakon što je Rusija eskalirala raketne napade na svoje elektrane, piše Financial Times.

"Sve što postoji ide u Ukrajinu, ostali neka čekaju"

Biden je rekao da se pet zemalja složilo poslati Patriot i druge sustave protuzračne obrane u Ukrajinu, te da će druge zemlje koje očekuju isporuku američkih sustava morati pričekati jer će “sve što postoji otići u Ukrajinu dok se njihove potrebe ne zadovolje”.

Stojeći uz ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nakon što su njih dvojica potpisali 10-godišnji obrambeni pakt na marginama summita G7 u Pugliji, Biden je dodao da će Kijev “relativno brzo” početi dobivati više sustava.

Prijeko potrebni Patrioti

Američka objava naglasit će Bidenovu predanost Kijevu i osigurati da Ukrajina dobije sustave Patriot koji su joj potrebni kako bi zaštitila svoje gradove i infrastrukturu, rekla su za Financial Times dvije osobe upoznate s odlukom.

Poljska, Rumunjska i Njemačka spadaju među europske zemlje s otvorenim narudžbama za Patriot sustave koje tek treba isporučiti. Španjolska također ima otvorenu narudžbu za lansere Patriot, dok je koalicija članica NATO-a u siječnju naručila 1000 raketa Patriot.

Španjolska, Grčka i Rumunjska imaju Patriote u svojim arsenalima, ali su dosad odbijale odobriti isporuku lansirnih sustava Ukrajini. Poljska je rekla da njezini Patrioti štite infrastrukturu koja se koristi za slanje zapadnog oružja preko njezine granice u Ukrajinu, te su stoga već raspoređeni kako bi pomogli Ukrajincima.

Zelenski nahvalio Patriote

Osim toga, Italija je u lipnju objavila da će Kijevu poslati drugi sustav protuzračne obrane SAMP/T, europsku alternativu Patriotu.

Sustavi Patriot američke proizvodnje najnaprednije su oružje protuzračne obrane kojim raspolaže Washington. Sastoje se od radarskog sustava i mobilnih lansera koji mogu ispaljivati projektile ususret nadolazećim raketama ili zrakoplovima.

Zelenski ih je nazvao “najučinkovitijim sustavom protuzračne obrane na svijetu” i rekao da su sposobni oboriti sve ruske projektile, uključujući i balističke.

Ukrajina trenutno ima najmanje četiri sustava Patriot, koje su osigurale SAD i Njemačka. Budući da je Zelenski zamolio za dodatne isporuke ovog proljeća, Njemačka je rekla da će poslati dodatnu bateriju, a Nizozemska je najavila inicijativu za slanje još jedne na temelju komponenti koje isporučuje više zemalja. Biden je zatim prošlog tjedna odobrio raspoređivanje još jednog sustava protuzračne obrane Patriot u Ukrajini.

Zaštita Kijeva

Sustavi Patriot i njihove presretačke rakete pomogli su u zaštiti ključnih vladinih zgrada i infrastrukture u Kijevu i drugim gradovima diljem zemlje.

Projektil Patriot u siječnju je srušio ruski A-50 zrakoplov za rano upozoravanje i kontrolu iznad Azovskog mora, prema dvojici ukrajinskih dužnosnika koji su bili upoznati s operacijom i pukovnici Rosanni Clemente, pomoćnici načelnika stožera u Zapovjedništvu zračne i raketne obrane 10. Američke armije.

Clemente je rekla da Kijev “trenutačno vjerojatno ima bataljun Patriota koji se koristi za zaštitu statičnih mjesta i kritične nacionalne infrastrukture”.

Rusija je onesposobila ili zauzela više od polovice proizvodnje električne energije u Ukrajini, uzrokujući najgore nestanke električne energije od početka invazije 2022. Posljednji val napada raketama i bespilotnim letjelicama ciljao je ključnu infrastrukturu Ukrajine, uključujući termoelektrane i hidroelektrane, koje puno ih je teže i skuplje popraviti, obnoviti ili zamijeniti.

"Ključno za Ukrajinu"

“Rješavanje problema nedostatka streljiva i nedostataka u pokrivenosti ukrajinske protuzračne obrane ključno je za zemlju u obrani kritične infrastrukture, a ne manje važno od stabilizacije bojišnice”, rekao je Michael Kofman, viši suradnik u Programu za Rusiju i Euroaziju pri Zakladi Carnegie za međunarodni mir.

“Ruski udari značajno su oštetili ukrajinske nenuklearne kapacitete za proizvodnju energije, a ruski dronovi sve više mogu gađati ukrajinske položaje iza prvih linija bojišnice zbog nedostatka protuzračne obrane”, objasnio je Kofman.

Govoreći u Berlinu 11. lipnja, Zelenski je rekao da “Ukrajina sada pati od najdestruktivnijeg oblika ruskog korištenja energije kao oružja”.

Rusi razaraju ukrajinske elektrane

Ruski napadi uništili su više od devet gigavata ukrajinskih kapaciteta za proizvodnju električne energije u posljednjim mjesecima, rekao je Zelenski, dodajući da je vršna potrošnja energije u Ukrajini prošle zime iznosila 18 GW: “Dakle, pola toga više ne postoji”.

Premijer Denis Šmihal rekao je početkom lipnja da su posljedice ruskih napada na ukrajinski energetski sektor dugoročne i da će štednja energije biti dio svakodnevice u godinama koje dolaze.

Dok su se ruski zračni napadi nastavili i ovaj tjedan, Serhij Kovalenko, izvršni direktor dobavljača električne energije Jasno, upozorio je Ukrajince da su suočeni s realnom mogućnošću da iduće zime imaju struje samo šest do sedam sati dnevno.