Da bi se zatvorile bh. granice zbog broja zaraženih COVID-om i tako spriječio unos virusa iz bilo koje države, mora postojati odluka Vijeća ministara BiH.

Za sada takvo nešto ne postoji, saznaje N1 u Minstarstvu vanjskih poslova. Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje, koje prvenstveno to predlaže, potvrđeno je za N1, u posljednje vrijeme uopće nema kvoruma za rad i odlučivanje.

”Koordinacijsko tijelo za zaštitu i spašavanje BiH treba predložiti takvo nešto i uputiti Vijeću ministara BiH. Iskreno, zatvoriti granicu samo za državljane jedne države, na primjer samo Hrvatske, kao što je to Hrvatska učinila za državljane BiH tijekom ljeta, nije vjerovatno moguće, jer bi to isto moralo biti i za državljane, na primjer, Španjolske, Italije, Indije, Češke, Belgije i drugih država gdje je broj zaraženih virusom mnogo veći nego što je u našoj državi”,  rečeno je u Ministarstvu poslova BiH za N1.

Tragom ove informacije, N1 je tražio odgovor iz Koordinacijskog tijela za zaštitu i spašavanje BiH i tamo smo saznali da je upravo danas bio sastanak. Ali neslužbeni, bez kvoruma i bez bilo kakvih konkretnih zaključaka. Nakon ostavke ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, koji je sve vodio, održano je samo pet sastanka, od toga tri bez kvoruma, prevedeno, bez učinka.

”Danas nismo mogli ništa zaključiti zbog toga. Nema kvoruma mjesecima. Suočavamo se sa pandemijom od 1.3., danas je sedmi mjesec pandemije i nismo imali mnogo zaključaka. Imali smo dvije velike krize; poplave 2014. i sada COVID krizu. Bit je u tome da bi bilo nužno da se izvrše izmjene zakona, jer se u ovakvim situacijama pokazuje potpuna nefuncionalnost, a naš mehanizam rada je neučinkovit. Postoji obveza ažuriranja Koordinacijskog tijela i taj proces još traje”, rekao je za N1 Zoran Perković, član Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.