Irački je parlament kasno sinoć donio zabranu prodaje, uvoza i proizvodnje alkohola, što je iznenađujući čin koji bi mogao razljutiti neke manjine, ali i zadovoljiti neke utjecajne vjerske čelnike.

Pobornici zabrane tvrde kako je ona u skladu s ustavom koji ne dopušta bilo kakav zakon koji je u proturječju s Islamom, no neki protivnici ističu kako se time krši isti taj ustav koji štiti tradicije religijskih manjina. Odluka o zabrani donesena je u posljednji tren, kao dodatak nacrta zakona o općinama, zbog čega protivnici te odluke nisu stigli pravodobno reagirati.

Zakon je donesen dok su sve oči uprte na sjever države, gdje se snage iračke vojske bore za oslobađanje Mosula od Islamske države, što je jedna od najvećih bitaka posljednjih godina.

Inače, svako kršenje novog zakona predviđa kaznu između 10 i 25 milijuna dinara, što iznosi od 8 do 20 tisuća dolara.

Alkohol je rijetko u ponudi iračkih restorana i hotela, no njegovo konzumiranje je široko rasprostranjeno, pogotovo u Bagdadu gdje postoje desetci manjih dućana s alkoholnim pićima. Irak ima i nekoliko tvrtki koje proizvode različite vrste alkohola, poput piva Farida ili Asriya araka (lokalno piće s okusom anisa).

Odluka parlamenta izazvala je veliko nezadovoljstvo nekih zastupnika, koji su izdali priopćenje i javno govorili protiv novog zakona. Prema njihovom mišljenju, članak tog zakona krši ustav koji jamči slobode manjina.

U iračkom ustavu stoji kako se jamči islamski identitet većini iračkog naroda, kao i potpuna vjerska sloboda svim pojedincima, poput kršćana, Jazida i Sabejaca.

Promatrači prenose kako je u Iraku u posljednjem razdoblju zabilježen rast upotrebe droga i alkohola, pogotovo u južnom gradu Basri u kojem je rašireno krijumčarenje iz susjednog Irana, te u kojem se alkohol može pronaći samo na crnom tržištu.