Više od 1.200 poslodavaca do sada je podnijelo zahtjev za subvencioniranje zapošljavanja u FBiH. Svi oni nadaju se da će dobiti sredstva koja je ove godine za te svrhe osigurala Vlada FBiH, u ukupnom iznosu od 50 milijuna KM.

Na ovaj način trebalo bi biti zaposleno od 7-8 tisuća nezaposlenih osoba. Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje kažu da je osnovni cilj da nezaposlene osobe steknu prvo radno iskustvo, a onda i ostanu raditi kod subvencioniranog poslodavca.

Dosad se prijavilo 1.218 poslodavaca, koji su u svojim prijavama zatražili zapošljavanje više od 3.300 nezaposlenih osoba. Zahtjev za subvencioniranje samozapošljavanja do sada je podnijelo preko 1.400 osoba.

Ukupan iznos raspodjeljuje se po županijama, u ovisnosti od broja nezaposlenih osoba i njihovog učešća u ukupnom broju nezaposlenih u FBiH.

Po tom kriteriju najviše sredstava su dobili Tuzlanska županija, preko 14 milijuna KM, ZDŽ više od 9 milijuna KM, te Sarajevska županija preko 7 milijuna i 900 tisuća KM.

Novac će biti raspodijeljen za poslodavce koji će moći zaposliti osobe bez radnog iskustva u životnoj dobi od 15 do 30 godina, te subvencioniranje osoba koje se samozapošljavaju u životnoj dobi od 18 ili više godina. Najviše zahtjeva do sada je stiglo iz TŽ i ŽS.

"Prijave su mogli podnijeti poslodavci iz privatnog sektora, koji nisu iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i privređivanja igara na sreću. Također, oni poslodavci koji redovno izmiruju Zakonom propisane obaveze i koji nisu registrirani u registru novčanih kazni", ističe Haris Čuljević, glasnogovornik Zavoda za zapošljavanje FBiH, navodi TV1.ba.

Razdoblje subvencioniranja traje 12 mjeseci, a nakon toga poslodavci imaju obavezu zadržati osobu u radnom odnosu još dodatnih 12 mjeseci. Praksa pokazuje, da radnici u velikom broju slučajeva i ostanu u stalnom radnom odnosu.

"Analize, odnosno monitoring učinaka FZZ, pokazuju da negdje između 60-70% onih čije zapošljavanje se sufinancira, po isteku perioda sufinanciranja ostanu u radnom odnosu", dodaje Čuljević.

Vladi FBiH će se dostavljati kvartalni izvještaj o korištenju subvencija i postignutim ciljevima, a na temelju mjesečnih izvještaja Federalnog zavoda za zapošljavanje. Kontrolu korištenja subvencija vršit će Poreznaa uprava FBiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove.