Kako biste pomogli vašem financijskom zdravlju na duge staze, važno je usvojiti par financijskih navika. One će vam pomoći da bez većih promjena u načinu života, smanjite vaše troškove, riješite se dugova i vodite odgovorno svoje financije, piše manager.ba

Napravite domaću zadaću
Dakle, na papir zapišite koliko uistinu imate novca. Nazovite banku i zamolite ih da vam kažu brojke. A onda krenite na pripremu akcijskog plana.

Plaćanje dugova shvatite kao prioritet
Vaši dugovi neće nigdje nestati, no, s vremenom mogu postati još gori. Umjesto da se koncentrirate na druge financijske aktivnosti, naglasak stavite samo na dug i nemojte čekati bolje prilike za njegovo plaćanje.

Otkrijte vrstu i visinu svojih troškova
Danas postoje brojne mobilne aplikacije koje vam pomažu pratiti vaše troškove. Ili ih zapisujte. Nakon mjesec dana prikupljanja podataka, jednostavno odredite koliko biste svaki mjesec trebali uštedjeti i kako možete umanjiti vaše troškove.

Prioritizirajte svoje dugove
Ukoliko je to moguće, prvo plaćajte kredit i kreditne kartice s višim kamatnim stopama, a onda one s manjim. Dakle, vodite se rastućim redoslijedom u stvaranju prioriteta i usmjeravanju novca. A onda kada jednom osjetite pozitivni zamah radi plaćenog duga, dobit ćete veću motivaciju za rješavanje i ostalih računa.

Kreirajte naloge za plaćanje duga
Gotovo svaka banka nudi opciju trajnog naloga. Na taj način ćete osigurati da se vaš dug automatski plaća svaki mjesec, a uz to ćete imati manje gotovine na početku mjeseca i samim time, manje opcija za trošenje.

Koristite samo gotovinu
Iako to možda zvuči staromodno, no, kroz gotovinu ćete najlakše i najpouzdanije pratiti vašu potrošnju. Kreditna kartica ponekad nam ne ostavlja realan dojam o našoj potrošnji.

Pregledajte vaše mjesečne izdatke ocijenite možete li neke stavke potrošnje smanjiti
Pregledajte svoje mjesečne izdatke i razmislite da li su vam oni uistinu potrebni, te da li će, ukoliko ih smanjite ili ih u potpunosti izbacite iz vaše rutine, to utjecati na vaš način života. Internet preplate, kablovska, preplate na magazin, možda pristupačniji stan ili ručak koji ćete donijeti na posao, mogu utjecati na vaša primanja. Naravno, otplata duga ne znači lošiji način života, ali bez nekih stvari vjerujemo možete nastaviti svoju svakodnevnicu bezbolno.

Pronađite dodatan način zarade
Prodaja online, iznajmljivanje stanja tijekom ljeta, izrada nakita – mnogo je načina kako možete dodatno zaraditi i tako pomoći da vaše financijsko zdravlje bude bolje.