Ocat je jedna od onih univerzalnih stvari koje imaju svoju primjenu u gotovo svakom aspektu našeg doma. Bez obzira o kojoj se prostoriji radilo, ocat ćete sigurno moći upotrijebiti i u njoj, pa tako i u vrtu. Izbjegnite upotrebu kemikalija u svom vrtu i posegnite za octom kako biste uklonili neželjeni korov. Jednostavno ocat ulijte u bocu s raspršivačem i tretirajte korov. Jednogodišnji korov ćete na ovaj način brzo osušiti, dok će biti potrebno nekoliko aplikacija za višegodišnje. Međutim, budite oprezni kako ne biste ocat raspršili i po okolnom biljku koje uzgajate.

Sjajan protiv mrava

Imati mravinjak u vrtu nije laka stvar i održavanje higijene doma još je važnije nego inače. I tu vam ocat može biti od koristi. Pomiješajte ocat (alkoholni ili jabučni) i vodu u jednakom omjeru i ulijte u bočicu s raspršivačem. Pošpricajte mješavinu po mravinjaku ili mjestima gdje ste ih primijetili. Oni će ih izbjegavati ubuduće.

Za neželjene goste

Mnoge životinje mogu uništiti sav vaš trud u vrtu, poput krtica, miševa, mačaka, pasa, zečeva… Svi oni reagiraju na miris octa, koji im nije ugodan. Spriječite ulaz uljeza umeđu vaše gredice i natopite stari komad odjeće u octu te ga postavite na kolac u vrtu. Poput strašila, samo u ovom slučaju će to biti mirisno strašilo.

Oživite usahli buket

Ako je vaše rezano cvijeće počelo gubiti na živosti, možete ga osvježiti dodavanjem dvije jušne žlice octa i jedne čajne žličice šećera po litri vode. Saznajte kako još možete oživjeti usahlo cvijeće.

Očistite vrtni namještaj

Metalni vrtni namještaj treba zaštiti od pojave hrđe. Stoga, ne smije biti dugo izložen kiši i preventivno ga treba premazati slojem zaštitnog laka ili što hitnije ukoliko se hrđa prvi put uoči. Prije lakiranja, hrđu je potrebno izbrusiti. Ako stolce i stol od kovanog željeza ne mičemo iz vrta tijekom zime, potrebno ih je dobro zaštiti nekim nepropusnim pokrovom. Aluminij je pak puno lakše održavati jer ne hrđa i savjet je da ga se čisti i polira mješavinom vode i octa, baš kao što se to radi sa svim aluminijskim proizvodima.

Očistite vrtni alat

Ocat je sjajno sredstvo za zaštitu vrtnog alata od hrđe. Jednostavno potopite svoj alat u čisti ocat na nekoliko minuta. Isperite običnom vodom i posušite brisanjem.

Učinkovit protiv gljivica

Ako su vaše biljke zahvatile gljivice, uspješno se protiv njih možete obraniti i octom. Pomiješajte dvije čajne žličice octa sa čajem od kamilice i raspršite po zahvaćenim biljkama. Sigurno je i organsko!