Neadekvatna raspodjela novca od neizravnog oporezivanja djeluje destimulirajuće na razvoj poduzetništva i poslovni ambijent u Vitezu, izjavio je načelnik Općine Vitez Advan Akeljić na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o situaciji i postignutim rezultatima u ovoj općini u protekloj godini.

"Zahvaljujući poslovanju tvrtki iz Viteza, država prikupi više od 200 milijuna KM po osnovu PDV-a. Od ovog novca, naša općina je u prošloj godini dobila 1,8 milijuna KM te sa ovako minornim sredstvima teško možemo raditi na širenju poduzetničkih zona", kazao je Akeljić.

Kako bi rasteretili poduzetnike, Akeljić je najavio da će Općina iznaći rješenje za naplatu oko 800.000 KM potraživanja za naknade korištena gradskog građevinskog zemljišta i komunalne potrošnje.

"Pokušat ćemo pomoći poduzetnicima kako bi zadržali postojeća i otvorili nova rada mjesta. Naravno da ćemo dio potraživanja naplatiti kako bismo napunili budžet, a sve će se to vratiti u realni sektor" rekao je Akeljić.

Na pitanje novinara kakva je trenutna situacija u tvornici "Vitezit", rečeno je da je ona dosta teška iako je pokrenut manji dio proizvodnje.

U Općini Vitez su istaknuli kako se nadaju da će biti donesen plan restrukturiranja ove tvrtke kako bi bili pokrenuti svi proizvodni pogoni koji imaju potencijal te su potrebni domaćem i inozemnom tržištu.

Unatoč teškoj ekonomskoj situaciji, načelnik Akeljić je rekao da je generalno zadovoljan postignutim u prošloj godini te je, među ostalim, spomenuo usvajanje Strategije razvoja općine Vitez do 2020. godine, poboljšanje kvaliteta upravljanja otpadom, te potpisivanje ugovora za primarnu reciklažu.

Kada je u pitanju infrastruktura, rekonstruirana je zgrada Osnovne škole Vitez, tribine na nogometnom stadionu, te nekoliko vodovodnih mreža. Kako je rečeno, Općina Vitez trebat će pomoć viših razina vlasti kako bi bila nadoknađena šteta od prošlogodišnjih poplava koja iznosi više od 1,4 milijuna KM.

Predsjedatelj Općinskog vijeća Vitez Tomislav Bošnjak - Matić kazao je da općina Vitez dijeli sudbinu cijele BiH, iako je, prema njegovim riječima, dosegla prijeratni broj uposlenih. Istovremeno, u općini Vitez, prema postojećim podacima, ima oko 4.000 nezaposlenih.

Artinfo.ba