Odlazak liječnika u inozemstvo, strah od činjenice da nas neće imati tko liječiti, odlazak kvalitetnih liječnika u mirovinu samo su neki od brojnih problema koji zabrinjavaju građane Bosne i Hercegovine kada govorimo o zdravstvu. Odjeli pedijatrije u našim zdravstvenim ustanovama, bore se s problemom nedostatka kadra, piše BHRT.

U paljanskom Domu zdravlja na odjelu pedijatrije danas nismo zatekli pedijatra. Rukovodstvo je angažiralo doktoricu koja usluge pruža ponedjeljkom i petkom u prvoj smjeni, a srijedom u drugoj. Nikolina Batković je majka troje djece i živi u Palama. Ističe, nedostatak pedijatra problem je kako za djecu, tako i za roditelje.
 

Nikolina Batković, majka troje djece

"Zaista je veliki problem kad nemate kome da se obratite. Napravljene su neke modifikacije s vremena na vrijeme se pojavi pedijatar, odnosno u određenim terminima, ali ovo je velika općina i zaista nam treba jedan stalan liječnik koji će nam biti dostupan jer vjerojatno nema bas svako novca da se obrati privatno liječnicima."

Prema evidenciji Doma zdravlja Pale oko 1370-oro djece koristi usluge pedijatra, i pedijatar koji je sada angažiran tri puta tjedno nije trajno rješenje, ističe direktor ove zdravstvene ustanove.

Ivan Šarac, direktor Doma zdravlja Pale

"U regionu je problem to, ne samo u općini Pale, mi smo išli s jednim natječajem, na natječaj se nitko nije javio, vrlo mali broj pedijatara, skoro da ih i nema.Ići ćemo možda još jedanput s jednim natječajem, ukoliko ne bude bilo poslat ćemo mladog liječnika na specijalizaciju i to je rješenje za budućnost."

U općini Pale živi oko 20 tisuća stanovnika. Anketirani građani zabrinuti. Pitaju - hoće li nas imati tko liječiti? Svi suglasni, usluge pedijatra tri puta tjedno nisu dovoljne. Iz javne ustanove Dom zdravlja SŽ, u kojem jedan pedijatar liječi oko 1000 do 1500 djece ističu da je problem politika planiranja koja je zakazala prije više od 15 godina. Slično je i u drugim gradovima.

Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja SŽ

"Ako izgubite godinu-dvije u raspisivanju specijalizacija vi već gubite korak, a to se desilo kompletnom zdravstvenom sistemu, konkretno u SŽ, na intelektualnom tržištu rada vi jednostavno nemate pedijatara. Dakle, uz najbolju volju ne možete ih uposliti ako ih nema."

Na konkretno pitanje o situaciji u opĆini Pale, i u Višegradu gdje su građani prije nekoliko tjedana potpisivali peticiju jer imaju samo jednog pedijatra, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dobili smo odgovor da su jedinice lokalne samouprave nadležne za primarni nivo zdravstvene zaštite. Udruženje pedijatara Republike Srpske na naš dopis, kako kažu, nije bilo u mogućnosti odgovoriti. Građani se s pravom pitaju hoće li nas imati tko liječiti?