U srijedu je hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po zahtjevu pet izaslanika, sa samo jednom točkom dnevnog reda - ukidanje akciza, potvrdio je predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović. Dok javnost čeka odluku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a na hranu, iznenada se pojavio novi prijedlog. Milorad Dodik je najavio da će tražiti da PDV na hranu bude nula umjesto 5 posto, a koji je odobrio Zastupnički dom na prijedlog SDS-a. Dok predlagač kaže da bi time bio poboljšan postojeći prijedlog, politički protivnici sve nazivaju politikantstvom.

Hoće li se za deset dana izaslanici Doma naroda BiH izjašnjavati o nultoj stopi PDV-a ne znaju još ni u SNSD-u. Naime, Dodik namjerava prijedlog uputiti u entitetsku skupštinu, a potom u Dom naroda BiH u skladu s ranijim zaključcima Parlamenta RS. Izaslanik SNSD-a u Domu naroda Dušanka Majkić kaže nam da nema zakazane sjednice Narodne skupštine, pa ne zna da li prijedlog može stići na zakazanu sjednicu Doma naroda. Nije željela to reći pred kamerom niti se izjasniti u vezi s prijedlogom usvojenim u Zastupničkom domu. Sabotaža, politikantstvo, izrugivanje. Takve izraze koristili su predstavnici stranaka koje su podržale prijedlog o stopama PDV-a 5-17-22% u Zastupničkom domu, prenosi BHRT.

„Prije nekoliko dana SNSD je predložio stopu PDV-a od 10 posto, a ne nula posto koju sada spominju. Zašto onda tada u Zastupničkom domu nisu predložili tu stopu", pita predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

"To je pokušaj da te izmjene i dopune Zakona kada je u pitanju diferencirana stopa PDV-a ne budu prošle ono što predlaže opozicija na čelu sa SDS-om, ništa drugo", izjavio je zastupniki SDA u PD PSBiH Adil Osmanović.

Podrazumijevala li  nulta stopa i promjenu više stope PDV-a nije poznato. Nulta ili minimalna stopa PDV-a na prehrambene proizvode sve češće je mjera zemalja koje se bore s inflacijom i rastom cijena.

"Kada govorimo o PDV-u na hranu, Turska je spustila PDV na 1%, to je evidencioni PDV na sve prehrambene proizvode. Isto je uradila i Poljska, ona je čak ukinula i taj 1%", navodi ekonomista Zoran Pavlović.

U Poljskoj je PDV snižen i na cijene goriva. Kod nas bi sličan efekt trebalo da ima ukidanje akcize. No, mjera u našoj zemlji još nema. U PDP-u kažu da ne bi odbili ni najnoviji prijedlog, ali smatraju da je riječ o nepotrebnom odugovlačenju mjera koje su hitne.

"Uopće ne vidimo problem, uvijek glasamo za prijedloge koji su zaista dobronamjerni. Ovdje se radi o prijedlogu, o pokušaju, da se ništa ne uradi. Dodik ne želi da se bilo šta konkretno uradi kada je u pitanju podrška narodu i plaćanje nižih cijena životnih namirnica", navodi Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u PD PSBiH.

Borenović upozorava da nedostatak softvera ne može više biti izgovor Upravi za neizravno oporezivanje, jer su za modernizaciju utrošene desetine milijuna maraka. Uz političku volju u ozbiljnim zemljama mjera se primijeni u roku od nekoliko dana. Možda su primjer upravo Poljska i Turska.