Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara ukazao je danas u Banja Luci da zbog izmjena koje su se događale danas živimo u uređenju koje nije ni washingtonski ni daytonski sporazum i posljedica toga je nezadovoljstvo svih konstitutivnih naroda.

Tijekom panel diskusije „Pogledi iznutra“, a na temu „Refleksije na Daytonski mirovni sporazum i na budućnost Bosne i Hercegovine, Točke slaganja i razmimoilaženja – prepreke ili put ka razumijevanju unutar BiH?“, Čavara je rekao da oni koji su najviše bili zaduženi za provedbu tog sporazuma, najviše su rušili primjenu slova i duha Daytona te svojim odlukama pravili rješenja koja nisu navedena ni u Washingtonskom ni Daytonskom sporazumu.

''Federacija BiH je nastala kao zajednica Hrvata i Bošnjaka, a ona to ni izbliza nije'', rekao je Čavara.

On je naveo da su u Predsjedništvu BiH i domovima naroda bili predstavnici vlasti koji nisu bili predstavnici jednog od konstitutivnih naroda, što jasno negira pravo svakog konstitutivnog naroda da bira svoje predstavnike.

I za izlaz iz tog stanja, kazao je, postoje različita mišljenja.

Sudionicima konferencije o Daytonskom sporazumu obratio se i Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore naglašavajući da dijalog nema alternativu i da iz kuta njegove države BiH ima jasnu međunarodnu poziciju.

On je istaknuo i to da EU prvi put iskreno želi pružiti pomoć jer se poslije Berlinskog procesa daje ono što je neophodno.

''Za Crnu Goru država BiH je državu koja ima puni suverenitet, jasnu međunarodnu poziciju. BiH doživljavamo kao državu sa dva jednokopravna entiteta i tri konstitutivna naroda i tako treba ostati'', rekao je Vujanović.

Druga panel diskusija na ovoj konferenciji bila je "Pogledi regije" o temi: Regionalna suradnja - položaj BiH u odnosu na susjede; Da li Daytonsko ustavno uređenje BiH predstavlja problem za regionalnu suradnju?''.

Na ovoj diskusiji panelisti su bili izaslanik premijera Srbije Marko Đurić, zatim član Madridskog kluba, bivši ministar vanjskih poslova BiH i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija, također bivši ministar vanjskih poslova Jugoslavije Vladislav Jovanović, te bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske i izaslanik predsjednice Hrvatske Mate Granić.

Treća panel diskusija "Pogledi izvana" je o temi: Daytonsko uređenje Bosne i Hercegovine i pridruživanje EU; Što sa ovakvim uređenjem Bosne i Hercegovine – na koji način prevazići prepreke?''.

O ovoj temi govorili su predstavnici diplomatskoh kora zemalja potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, veleposlanik Misije OSCE u BiH Jonathan Moore i zamjenik veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Lawson.