Austrijski kancelar Alexander Schallenberg izjavio je da građani Austrije nemaju samo prava, već i obveze, povodom odluke o zatvaranju zbog epidemije virusa korona i odluke o obaveznom cijepljenju svih.

Odbijanje cijepljenja bit će kažnjivo sa 3.600 eura kada imunizacija bude obvezna od sljedeće godine, a odbijanje buster doze kažnjavat će se sa 1.500 eura, priopćili su ranije austrijski dužnosnici, prenosi Srna.

Alexander Schallenberg je u intervjuu BBC-ju rekao da mu je žao što je Austrija morala da proglasi obvezno cijepljeje kao zakonsku obvezu, ali je napomenuo da je sadašnja stopa imunizacije preniska i da se kasni.

"Nitko ne želi situaciju u kojoj nemate pristup krevetu na intenzivnoj njezi jer su kreveti popunjeni ljudima koji nisu primili cjepivo i imaju COVID-19", izjavio je austrijski premijer.

U Austriji je stopa cijepljenja trenutno na nivou od 66 posto.

Alexander Schallenberg je rekao da zemlja želi da izađe iz začaranog kruga vala epidemije i diskusija o mjeri zatvaranja javnog i gospodarskog života.

"Jedini način, jedina karta za izlazak je cjepivo", naglasio je austrijski kancelar.

On je rekao da je obvezno cijepljenje legalno i da to nije novi zakonski instrument, pošto je i u prošlosti imunizacija bila obvezna za neke bolesti.