Vjerojatno ste primijetili da je Facebook u proteklim danima prestao prikazivati fotografije i sažetak teksta u šeranim objavama s portala.

Sada se nakon podijeljene objave vidi samo naslov i ime portala s kojeg se objava dijeli.

To se događa jer je Facebook počeo primjenjivati Direktivu Europske unije o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Facebook počeo primjenjivati EU direktivu, nije čekao na dogovor izdavača

U članku 15. teksta Direktive EU piše se o "Zaštiti informativnih publikacija u pogledu internetskog korištenja".

Facebook je u Direktivu dodao novo "pravo na određene tiskovne objave" i nazvao ga "susjedsko pravo". Time, kako navode u objašnjenju, žele evaluirati kako svaka država članica EU implementira ili priznaje ovo pravo u zakonu te želi utvrditi najbolji dugoročni pristup za korisnike, izdavače i Facebook općenito kao kompaniju.

Iako se članak 15. te direktive ne primjenjuje na privatnu i nekomercijalnu upotrebu novinskih publikacija kod pojedinačnih korisnika i u pogledu upotrebe pojedinačnih riječi ili vrlo kratkih navoda iz tiska, kako bi se poštovalo načelo kontrole izdavača iz istog tog članka, Facebook je odlučio promijeniti način na koji se objave portala dijele.

Izdavač, ako to želi, može zatražiti licencu (dozvolu) za objavu svog potpunog sadržaja na Facebooku.

Dakle, Facebook je počeo doslovno primjenjivati Direktivu, ne sačekavši da se izdavači prethodno dogovore žele li da društvena mreža i dalje koristi njihov sadržaj ili ne. Na izdavačima je sada da se izjasne.

Dvije vrste licenci

Reuters, pozivajući se na izvor blizak Facebooku, piše da će postojati dvije vrste licenci: jedna za korištenje sadržaja izdavača na Facebookovoj glavnoj platformi i druga koja će uključivati korištenje sadržaja na novoj usluzi, koja će se zvati Facebook News, i koja će biti pokrenuta u Francuskoj 2022. godine.

Neki francuski mediji već potpisali suradnju s Facebookom

Facebook je prije nekoliko dana postigao dogovor s francuskim izdavačima vijesti o naknadi za autorska prava na njihov sadržaj, objavila je u četvrtak američka društvena mreža.

To se dogodilo svega nekoliko dana nakon što je Facebook potpisao slične ugovore s novinama Le Monde i Le Figaro.

Ovaj ugovor o licenciranju, potpisan s lobističkom grupom Alliance for the General Information Press (APIG), koja predstavlja nacionalne i regionalne dnevne novine, "omogućuje da Facebook dobiva i naplaćuje licence za srodna prava", navodi se u priopćenju.

Facebook News

"Osim toga, to će dati mogućnost izdavačima APIG-a koji žele da sudjeluju u Facebook Newsu", novoj usluzi posvećenoj informacijama koja će biti pokrenuta u Francuskoj u siječnju 2022., objavio je Facebook.

"Uvjeti koje smo postigli omogućit će Facebooku da primijeni direktivu i francuski zakon, dok će generirati značajna sredstva za izdavače APIG-a, posebno za one najmanje", rekao je Pierre Louette, predsjednik APIG-a i izvršni direktor Groupe Les Echos-Le Parisien, stoji u priopćenju.