Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je za sarajevski portal Klix da, ukoliko BiH ne otvori pregovore s EU, ne očekuju nastavak kompromisa.

Dodao je kako predstavnici EU ne kriju da su u BiH napravljeni ogromni pomaci kada je u pitanju ispunjavanje postavljenih uvjeta te da smatra kako nisu prokockane šanse da BiH otvori pristupne pregovore s EU, navodeći da su nastavljeni sastanci radnih grupa koje rade na zakonima koji su uvjet za ove pregovore.

Članovi Predsjedništva

Nikšić je, između ostalog, rekao kako je radna grupa koja je zadužena za izmjene Izbornog zakona radila je na zaštiti integriteta izbornog procesa.

Kada su u pitanju zahtjevi HDZ-a BiH u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, Nikšić kaže da HDZ insistira da se rješava cijeli Izborni zakon, a ne u fragmentima za šta su stranke Trojke u slučaju da nema kompromisa.

"Za nas je pitanje izbora članova Predsjedništva ujedno pitanje provođenja odluka Suda u Strasbourgu", naveo je Nikšić.

Rekao je kako smatra da treba praviti izmjene u dijelovima u kojima postoji kompromis.

"Oni (HDZ BiH, op.a.) u ovom trenutku uvjetuju da se mijenja kompletan Izborni zakon u tri oblasti – izbor članova Predsjedništva, izbor Središnjeg izbornog povjerenstva i zaštita integriteta izbornog procesa i smatraju da se ne može razmatrati Izborni zakon ako ne obuhvaća sve tri oblasti. Mi mislimo da nije nužno da rješavamo sve tri oblasti jer objektivno vrlo je teško u vrlo kratkom razdoblju promijeniti Ustav", rekao je Nikšić.

Uvjeti HNS-a

Čelnik SDP-a smatra da će visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, nametnuti izmjene Izbornog zakona kada je riječ o integritetu izbornog procesa ukoliko se ne postigne dogovor.

Podsjetimo, HNS je u srijedu navečer poručio ''svim političkim akterima koji odlučuju'' kako treba ''pod hitno usvojiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine''.

''Svjesni smo da u ovom trenutku nije moguće provesti presude Europskog suda za ljudska prava iz razloga što to zahtijeva promjenu Ustava Bosne i Hercegovine, a to u ovom trenutku nije realno. HNS je opredijeljen za provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog Sud BiH o legitimnom političkom predstavljanju. Opredijeljeni smo za promjenu Izbornog zakona kojim će se osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa što uključuje i legitiman izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine'', naveo je HNS postavivši tri uvjeta partnerima u vlasti.