Hrvatska vojska ostavit će u Afganistanu materijalna sredstva čija je knjigovodstvena vrijednost 38,4 milijuna kuna, odlučeno je danas na sjednici Vlade.

Kako se navodi u odluci riječ je sredstvima koje je vojska koristila za vrijeme sudjelovanja u NATO misiji „RESOLUTE SUPPORT“ u Afganistanu, a koja se ne isplati vraćati u Hrvatsku.

Na sjednici Vlade državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić ni riječju nije spomenuo o kojoj je opremi riječ i je li tu riječ i o vozilima MRAP i Humvee koje hrvatska vojska koristi u Afganistanu.

Prema vladinoj odluci ova oprema bi se zbrinula kroz donacije ili prodajom, a ako to ne uspije, bit će uništena.

U odluci se također navodi da će u Hrvatsku biti vraćena osobna oprema vojnika, komunikacijska oprema, dio informatičke opreme i ostala elektronička oprema čija je knjigovodstvena vrijednost 19.5 milijuna kuna.

Odluka o zbrinjavanju većeg dijela opreme za koju se procijenilo da se ne isplati vraćati u Hrvatsku, zapravo bi mogla biti najava odluke o hrvatskom odlasku iz misije u Afganistanu.

Sadašnjem kontingentu hrvatskih vojnika u toj zemlji mandat istječe u rujnu i moguće je da nakon njihovog povratka hrvatski vojnici više neće ići u tu misiju.

Kao što je poznato, u travnju je nakon konzultacija sa saveznicima iz Afganistana je povučeno 32 vojnika te ih je u misiji ostalo njih 75, piše Jutarnji list.